2016 Yılı İhracat Rakamları Değerlendirmesi

GÜNDEM 03.01.2017 - 12:51, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

2016 Yılı İhracat Rakamları Değerlendirmesi

2016 yılı ihracat rakamları açıklandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Aralık ayında ülke ihracatımız yüzde 9,3 artarak 12 milyar 817 milyon USD’ye yükseldi. Kasım ayındaki yüzde 5’lik artışın ardından yükselişin devam etmesi oldukça sevindirici ve 2017 yılı için ümit verici.

Geride bıraktığımız senede gerek küresel ticaretteki yavaşlama, gerekse emtia fiyatlarındaki gerileme ve yakın coğrafyamızda yaşanan olumsuz gelişmeler neticesinde, toplam kaybımız 8,7 milyar USD dolaylarında. Bu kaybımız olmasaydı, toplam ihracatımız yaklaşık 151 milyar USD olarak gerçekleşecekti.   DENİZLİ VE DENİB İHRACATI YILI ARTIDA KAPATTI                 Denizli ve DENİB ihracatı yükseliş ivmesini sürdürerek 2016 yılını artıda kapattı. TİM verilerine göre DENİB tarafından kayda alınan ihracat, Aralık ayında bir önceki seneye kıyasla yüde 5,1, yıllık bazda ise yüzde1,9 artış gösterdi.                 Denizli firmalarının ihracatı ise Aralık ayında yüzde 9,2 artarken, Ocak-Aralık döneminde yüzde 3,2 artış gösterdi. İlimiz bu performansıyla, ülkemizin en çok ihracat gösteren 8. Kenti konumunu koruyor.   DÜNYA VE AB TİCARETİNDEN ALDIĞIMIZ PAYDA REKOR                 Ülkemizin 2015 yılında dünya ticaretinden aldığı pay yüzde 0,87 olarak kaydedilmişti. 2016 yılında ise dünya ticaretinden aldığımız pay yüzde 0,89’a çıkarak rekor kırdı. İhracatımızın yaklaşık yarısını gerçekleştirdiğimiz Avrupa Birliği’nin ithalatındaki payımız da yüzde1,28 ile bu zamana kadar ulaşılan en yüksek pay oldu.                 2017’DE İHRACATIMIZ HIZLANACAK                 2016 yılında küresel ticaretin yaklaşık olarak yüzde 4 daralması ve 16 trilyon USD olarak gerçeklemesi beklenmekte. Önümüzdeki sene ise toparlanacağı öngörülen küresel ticarete ek olarak, petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşün son bulabileceğini düşünüyoruz.                 Hükümetimiz tarafından da ihracatımız için oldukça önemli teşvikler açıklanıyor. Rusya ile geçtiğimiz sene ortasına kadar yaşadığımız kriz umuyorum ki 2017’de tamamen ortadan kalkacaktır.                    Tüm bu gelişmeler değerlendirildiğinde, 2017 OVP hedefimiz olan 153,3 milyar USD’yi geride bırakacağımızı ve hedeflerimize kararlı bir şekilde ilerleyeceğimizi düşünüyorum. 
2016 yılı ihracat rakamları açıklandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Aralık ayında ülke ihracatımız yüzde 9,3 artarak 12 milyar 817 milyon USD’ye yükseldi. Kasım ayındaki yüzde 5’lik artışın ardından yükselişin devam etmesi oldukça sevindirici ve 2017 yılı için ümit verici.

Geride bıraktığımız senede gerek küresel ticaretteki yavaşlama, gerekse emtia fiyatlarındaki gerileme ve yakın coğrafyamızda yaşanan olumsuz gelişmeler neticesinde, toplam kaybımız 8,7 milyar USD dolaylarında. Bu kaybımız olmasaydı, toplam ihracatımız yaklaşık 151 milyar USD olarak gerçekleşecekti.

 

DENİZLİ VE DENİB İHRACATI YILI ARTIDA KAPATTI

               

Denizli ve DENİB ihracatı yükseliş ivmesini sürdürerek 2016 yılını artıda kapattı. TİM verilerine göre DENİB tarafından kayda alınan ihracat, Aralık ayında bir önceki seneye kıyasla yüde 5,1, yıllık bazda ise yüzde1,9 artış gösterdi.

               

Denizli firmalarının ihracatı ise Aralık ayında yüzde 9,2 artarken, Ocak-Aralık döneminde yüzde 3,2 artış gösterdi. İlimiz bu performansıyla, ülkemizin en çok ihracat gösteren 8. Kenti konumunu koruyor.

 

DÜNYA VE AB TİCARETİNDEN ALDIĞIMIZ PAYDA REKOR

               

Ülkemizin 2015 yılında dünya ticaretinden aldığı pay yüzde 0,87 olarak kaydedilmişti. 2016 yılında ise dünya ticaretinden aldığımız pay yüzde 0,89’a çıkarak rekor kırdı.

İhracatımızın yaklaşık yarısını gerçekleştirdiğimiz Avrupa Birliği’nin ithalatındaki payımız da yüzde1,28 ile bu zamana kadar ulaşılan en yüksek pay oldu.

               

2017’DE İHRACATIMIZ HIZLANACAK

               

2016 yılında küresel ticaretin yaklaşık olarak yüzde 4 daralması ve 16 trilyon USD olarak gerçeklemesi beklenmekte. Önümüzdeki sene ise toparlanacağı öngörülen küresel ticarete ek olarak, petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşün son bulabileceğini düşünüyoruz.

               

Hükümetimiz tarafından da ihracatımız için oldukça önemli teşvikler açıklanıyor. Rusya ile geçtiğimiz sene ortasına kadar yaşadığımız kriz umuyorum ki 2017’de tamamen ortadan kalkacaktır.   

               

Tüm bu gelişmeler değerlendirildiğinde, 2017 OVP hedefimiz olan 153,3 milyar USD’yi geride bırakacağımızı ve hedeflerimize kararlı bir şekilde ilerleyeceğimizi düşünüyorum. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.