Cahit Özkan; “Cumhurbaşkanlığı modeline itiraz, refaha ve kalkınmaya itirazdır”

SİYASET 21.01.2017 - 08:27, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Cahit Özkan; “Cumhurbaşkanlığı modeline itiraz, refaha ve kalkınmaya itirazdır”

AK Parti Denizli Milletvekili Avukat Cahit Özkan, anayasa değişikliğine yapılan eleştirileri değerlendirdi. Milletvekili Özkan, “Cumhurbaşkanlığı modeline itiraz, refaha ve kalkınmaya itirazdır. Değişikliğe yapılan eleştiriler ‘Anayasa yapmayalım’ demenin başka bir ifadesidir” dedi.

AK Parti Milletvekili Av. Cahit Özkan, “Anayasa değişikliği için neden mutlak mutabakat sağlanmadı” eleştirilerine de şöyle yanıt verdi.   “Türkiye'de bu paketin çıkmasını engellemek isteyen çevreler diyor ki, ‘Bu değişiklik niye bütün partiler mutlak anlamda uzlaşmadan hazırlandı?’, ‘Neden tüm gazetelere, tüm üniversitelere, STK'lara hepsine sorulmadı?’, ‘Niye hepsinin görüşü alınmadan yapılıyor?’ gibi itirazlar yapıyorlar. Bakınız bu sadece, ‘Türkiye'yi güçlendirecek, kalıcı istikrar sağlayacak bir anayasa yapmayalım.’ demenin başka bir ifade tarzıdır. Şimdi bugün PKK terör örgütü Sn. Cumhurbaşkanımıza ‘Sizi başkan yaptırtmayacağız’ diyorsa, FETÖ Türkiye'de istikrarın ortadan kalkması için çalışıyorsa, bütün terör örgütleri oy birliğiyle bu paketin karşısındaysa, bize şu denmek isteniyordur. ‘Bu anayasa paketini terör örgütleriyle uzlaşarak çıkarın’.   Kusura bakmasınlar. Türkiye, egemenliğini halktan alan bir parti ve parlamento tarafından yönetiliyor. AK Parti ve MHP sağladığı mutabakatla %65-70 bandında bir toplum tabanını temsil ediyorlar ve bu iki parti Türk tarihinin hiçbir zaman üzerinde uzlaşıya varamadığı kadar büyük bir toplumsal kesimi temsil ediyor.”   "SON İKİ ANAYASADA 'OLMASI GEREKEN' DEĞİL, 'EMREDİLEN' YAPILDI"   Mevcut sistemin ve var olan anayasanın geçmişte birçok siyasi parti lideri tarafından da eleştirildiğini hatırlatan Özkan, geçmişte yaşanan sıkıntıları şu sözlerle ifade etti: “Bakınız 1960 darbesinde beş Milli Birlik Komitesi Üyesi, 1980'de de beş Milli Güvenlik Konseyi üyesi tarafından Anayasa yapıldı. Akademisyenler, o anayasayı hazırlayanlar, hayata geçirenler bile… Kendilerine emredileni yaptıklarını söylüyorlar. Yani bilimsel olarak inandıkları şeyi değil, darbecilerin emirlerini yerine getirdiklerini söylüyorlar.”   “İYİ İŞLEYEN ANAYASALAR LAZIM”   “Dünyada iyi anayasa diye bir anayasa yoktur. İyi işleyen anayasalar vardır. İyi işleyen demokrasiler vardır.” diyen Cahit Özkan, “Eğer evrensel anlamda yeknesak bir metin şeklinde iyi bir anayasa olmuş olsaydı, herhangi bir anayasa sorunu yaşayan ülke, gider onu tercüme ederdi ve bütün anayasa sorununu çözerdi.” ifadelerini kullandı.   Durumun böyle işlemediğini belirten Özkan, dünyanın en iyi işleyen demokrasilerinde bile anayasası diğerinden ciddi farklılıklar, hatta taban tabana zıtlıklar olduğunun görüleceğini kaydetti. Avukat Cahit Özkan; “İyi anayasa evrensel anlamda bir metin değil, her ülkenin kendi medeniyet değerleriyle hareket eden, çelişki ve çatışma süreçlerini çözecek, siyaset ve tarih algısına ve beklentilerine uygun, en geniş katılımlı uzlaşıyla hazırlanmış anayasa olmalıdır.” şeklinde konuştu.   Bu Anayasa paketinin bir uzlaşı anayasası olduğunu vurgulayan Avukat Cahit Özkan, Türkiye'nin en büyük ve en köklü geleneği olan iki siyasi partileri olan AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin bu konuda göstermiş olduğu çabaların takdire şayan olduğunu belirtti, “İyi anayasa, iyi uzlaşıya dayanan anayasadır. Değişiklikte bunun örneğini görüyoruz.” dedi.
AK Parti Denizli Milletvekili Avukat Cahit Özkan, anayasa değişikliğine yapılan eleştirileri değerlendirdi. Milletvekili Özkan, “Cumhurbaşkanlığı modeline itiraz, refaha ve kalkınmaya itirazdır. Değişikliğe yapılan eleştiriler ‘Anayasa yapmayalım’ demenin başka bir ifadesidir” dedi.

AK Parti Milletvekili Av. Cahit Özkan, “Anayasa değişikliği için neden mutlak mutabakat sağlanmadı” eleştirilerine de şöyle yanıt verdi.

 

“Türkiye'de bu paketin çıkmasını engellemek isteyen çevreler diyor ki, ‘Bu değişiklik niye bütün partiler mutlak anlamda uzlaşmadan hazırlandı?’, ‘Neden tüm gazetelere, tüm üniversitelere, STK'lara hepsine sorulmadı?’, ‘Niye hepsinin görüşü alınmadan yapılıyor?’ gibi itirazlar yapıyorlar. Bakınız bu sadece, ‘Türkiye'yi güçlendirecek, kalıcı istikrar sağlayacak bir anayasa yapmayalım.’ demenin başka bir ifade tarzıdır. Şimdi bugün PKK terör örgütü Sn. Cumhurbaşkanımıza ‘Sizi başkan yaptırtmayacağız’ diyorsa, FETÖ Türkiye'de istikrarın ortadan kalkması için çalışıyorsa, bütün terör örgütleri oy birliğiyle bu paketin karşısındaysa, bize şu denmek isteniyordur. ‘Bu anayasa paketini terör örgütleriyle uzlaşarak çıkarın’.

 

Kusura bakmasınlar. Türkiye, egemenliğini halktan alan bir parti ve parlamento tarafından yönetiliyor. AK Parti ve MHP sağladığı mutabakatla %65-70 bandında bir toplum tabanını temsil ediyorlar ve bu iki parti Türk tarihinin hiçbir zaman üzerinde uzlaşıya varamadığı kadar büyük bir toplumsal kesimi temsil ediyor.”

 

"SON İKİ ANAYASADA 'OLMASI GEREKEN' DEĞİL, 'EMREDİLEN' YAPILDI"

 

Mevcut sistemin ve var olan anayasanın geçmişte birçok siyasi parti lideri tarafından da eleştirildiğini hatırlatan Özkan, geçmişte yaşanan sıkıntıları şu sözlerle ifade etti:

“Bakınız 1960 darbesinde beş Milli Birlik Komitesi Üyesi, 1980'de de beş Milli Güvenlik Konseyi üyesi tarafından Anayasa yapıldı. Akademisyenler, o anayasayı hazırlayanlar, hayata geçirenler bile… Kendilerine emredileni yaptıklarını söylüyorlar. Yani bilimsel olarak inandıkları şeyi değil, darbecilerin emirlerini yerine getirdiklerini söylüyorlar.”

 

“İYİ İŞLEYEN ANAYASALAR LAZIM”

 

“Dünyada iyi anayasa diye bir anayasa yoktur. İyi işleyen anayasalar vardır. İyi işleyen demokrasiler vardır.” diyen Cahit Özkan, “Eğer evrensel anlamda yeknesak bir metin şeklinde iyi bir anayasa olmuş olsaydı, herhangi bir anayasa sorunu yaşayan ülke, gider onu tercüme ederdi ve bütün anayasa sorununu çözerdi.” ifadelerini kullandı.

 

Durumun böyle işlemediğini belirten Özkan, dünyanın en iyi işleyen demokrasilerinde bile anayasası diğerinden ciddi farklılıklar, hatta taban tabana zıtlıklar olduğunun görüleceğini kaydetti. Avukat Cahit Özkan; “İyi anayasa evrensel anlamda bir metin değil, her ülkenin kendi medeniyet değerleriyle hareket eden, çelişki ve çatışma süreçlerini çözecek, siyaset ve tarih algısına ve beklentilerine uygun, en geniş katılımlı uzlaşıyla hazırlanmış anayasa olmalıdır.” şeklinde konuştu.

 

Bu Anayasa paketinin bir uzlaşı anayasası olduğunu vurgulayan Avukat Cahit Özkan, Türkiye'nin en büyük ve en köklü geleneği olan iki siyasi partileri olan AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin bu konuda göstermiş olduğu çabaların takdire şayan olduğunu belirtti, “İyi anayasa, iyi uzlaşıya dayanan anayasadır. Değişiklikte bunun örneğini görüyoruz.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.