BEKİR ÖZCAN
Köşe Yazarı
BEKİR ÖZCAN
 

ELVEDA YA ŞEHRİ RAMAZAN

Mübarek üç aylar iklimini bitirip artık bayrama geçme hazırlığındayız. Recep ayının ardından Şaban, ardından Ramazan ve nihayetinde zirvesi diyebileceğimiz kadir gecesinin içinde gizli olduğu son bölümünü de bugünlerde bitirmiş bulunmaktayız.   Tuttuğumuz oruçlarla bedenimizin sıhhate kavuştuğu, verdiğimiz zekat ve sadakalarla malımızın arındığı, maddi ve manevi hayatımızda birçok güzelliklerin yaşandığı mübarek bir ayı sonlandırmak üzereyiz. Kısa süre önce Ramazanın gelişine sevinirken şimdi ise en çok duyduğumuz nakaratlar elveda nakaratları oldu; “Elveda ya şehri Sıyam elveda - Elveda ey şehri Ğufran elveda - Elveda ey şeyri Ramazan elveda..”   Ramazan ayını uğurlarken neleri kazandığımızın öncelikle bir muhasebesini yapalım. Hayatımızda gerçekleştirdiğimiz bu kazanımların neler olduğunu daha iyi anlar isek, bu kazanımları bir ayla sınırlamak yerine hayat boyu sürdürme imkanını yakalayabiliriz: Ramazanın gelişine sevinmek hakiki bir müminin alameti olduğu gibi gidişine hüzünlenip üzülmek de aynı derecede imanın bir göstergesidir. Bu ay ki kazanımlarımızı gözden geçirip elde ettiklerimizin muhasebesini yaparak bu ramazan neyi/leri gerçekleştirebildik, neleri eksik bıraktık? Ay boyunca dilimize elimize ve bütün benliğimize sahip olarak oruçlarımızı tuttuğumuz gibi bu kontrolün sonrasında da devam etmesini sağlamak. Yaptığımız ibadetlerle bağışlanma umudumuz artırmalı, bunu hissederek bu doğrultuda duada bulunulmalı, ramazanın hiç yaşanmadığı evler için de dua etmeli. Ramazan ayı Kur’an ayıdır. Kuran ile olan bu sıcaklığımızı ve alakamızı muhafaza etmeye yıl içinde devam etmeli. Zekat ve fitreler ile sadakalarımızı muhtaçlara kimsesizlere ulaştırma hassasiyetimizi koruyarak onların gözetilmelerinin sağlanması. Bayram gecesinin de değerlendirilmesi gereken kıymeti bir gece olduğu unutulmamalı. Bayram için hazırlık yapılmalı ailece bu coşkunun yaşatılması, bayramın Allah’ın bize bir ikramı olduğu unutulmamalı. Sıla-i rahim sevabını elde etmek için büyük bir fırsat olarak görülmeli. Elveda dediğimiz Ramazan gibi bizim içinde bir veda vaktimizin geleceği göz önünde bulundurularak her fırsatın değerlendirilmesi gerekmektedir.    H. 1444. Ramazan ayını bitirirken Peygamberimizin bir hadis-i şerifini hatırlatmak istiyorum: "Allah'ın en çok sevdiği ibadet az da olsa devamlı olanıdır." (Buhari, İman, 32)   Ramazanın azatlıklarından olma bahtiyarlığına erişmiş halde ailece mutlu ve güzel bir bayram dilerim. Esen ve sağlıcakla kalın.
Ekleme Tarihi: 20 Nisan 2023 - Perşembe

ELVEDA YA ŞEHRİ RAMAZAN

Mübarek üç aylar iklimini bitirip artık bayrama geçme hazırlığındayız. Recep ayının ardından Şaban, ardından Ramazan ve nihayetinde zirvesi diyebileceğimiz kadir gecesinin içinde gizli olduğu son bölümünü de bugünlerde bitirmiş bulunmaktayız.

  Tuttuğumuz oruçlarla bedenimizin sıhhate kavuştuğu, verdiğimiz zekat ve sadakalarla malımızın arındığı, maddi ve manevi hayatımızda birçok güzelliklerin yaşandığı mübarek bir ayı sonlandırmak üzereyiz. Kısa süre önce Ramazanın gelişine sevinirken şimdi ise en çok duyduğumuz nakaratlar elveda nakaratları oldu;

“Elveda ya şehri Sıyam elveda - Elveda ey şehri Ğufran elveda - Elveda ey şeyri Ramazan elveda..”

  Ramazan ayını uğurlarken neleri kazandığımızın öncelikle bir muhasebesini yapalım. Hayatımızda gerçekleştirdiğimiz bu kazanımların neler olduğunu daha iyi anlar isek, bu kazanımları bir ayla sınırlamak yerine hayat boyu sürdürme imkanını yakalayabiliriz:

  • Ramazanın gelişine sevinmek hakiki bir müminin alameti olduğu gibi gidişine hüzünlenip üzülmek de aynı derecede imanın bir göstergesidir.
  • Bu ay ki kazanımlarımızı gözden geçirip elde ettiklerimizin muhasebesini yaparak bu ramazan neyi/leri gerçekleştirebildik, neleri eksik bıraktık?
  • Ay boyunca dilimize elimize ve bütün benliğimize sahip olarak oruçlarımızı tuttuğumuz gibi bu kontrolün sonrasında da devam etmesini sağlamak.
  • Yaptığımız ibadetlerle bağışlanma umudumuz artırmalı, bunu hissederek bu doğrultuda duada bulunulmalı, ramazanın hiç yaşanmadığı evler için de dua etmeli.
  • Ramazan ayı Kur’an ayıdır. Kuran ile olan bu sıcaklığımızı ve alakamızı muhafaza etmeye yıl içinde devam etmeli.
  • Zekat ve fitreler ile sadakalarımızı muhtaçlara kimsesizlere ulaştırma hassasiyetimizi koruyarak onların gözetilmelerinin sağlanması.
  • Bayram gecesinin de değerlendirilmesi gereken kıymeti bir gece olduğu unutulmamalı.
  • Bayram için hazırlık yapılmalı ailece bu coşkunun yaşatılması, bayramın Allah’ın bize bir ikramı olduğu unutulmamalı. Sıla-i rahim sevabını elde etmek için büyük bir fırsat olarak görülmeli.
  • Elveda dediğimiz Ramazan gibi bizim içinde bir veda vaktimizin geleceği göz önünde bulundurularak her fırsatın değerlendirilmesi gerekmektedir.

   H. 1444. Ramazan ayını bitirirken Peygamberimizin bir hadis-i şerifini hatırlatmak istiyorum: "Allah'ın en çok sevdiği ibadet az da olsa devamlı olanıdır." (Buhari, İman, 32)

  Ramazanın azatlıklarından olma bahtiyarlığına erişmiş halde ailece mutlu ve güzel bir bayram dilerim. Esen ve sağlıcakla kalın.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.