BEKİR ÖZCAN
Köşe Yazarı
BEKİR ÖZCAN
 

Yaz Kur’an Eğitimi Ömrün Fırsatı

Okulların tatile girmesiyle isteğe bağlı din eğitimi ihtiyacını planlı ve programlı olarak karşılamayı amaç edinen Diyanetimizin yaz Kur'an kursları günümüzde toplumun her kesimine din eğitimini sunabilecek en yaygın yapılanmadır. Özü itibariyle temel din eğitiminin verildiği, insanların kur'an-ı Kerim'i çoğunlukla ellerine ilk defa aldıkları ve milyonlarca öğrencinin dinini öğrenmek veya bilgisini artırmak amacıyla aynı anda cami-kurs bir araya geldiği önemli bir merkez konumundadır. En önemlisi de hayatı boyunca ahiret inancı helal-haram bilinci ve namaz, zekat gibi konularda ki yaklaşımının temeli yine bu kısa süreli kurslarda atılmaktadır. Bu açıdan yaz kuran kursları kısa ve eksik gibi görünse de etkisi bakımından birçok kişi için hayat boyu lazım olan dini referans ve alışkanlıklarını bireye kazandırabilmektedir. Diğer yandan, Kur’an kursları ve Yaz kursları, çocukların dine, camiye ve din görevlilerine bakışlarını belirleyen ve etkileyen en önemli alandır. Pek çok çocuk bu yolla ilk kez camiye gelmekte, din görevlilerimizle tanışmaktadır. Bu nedenle öğreticilerin örnek olma, dini ve Kur’an-ı anlatmada ki üslup ve davranışları da bu alanda belirleyici olmaktadır. Kur’an sıradan bir kitap ve sıradan bir hitap olmadığından onu öğrenmeye yönelik ayrılacak her zaman dilimi salih bir amel kabul edilmiştir. Kuran içeriği itibariyle bitmeyen bir hazine, eşsiz bir kitaptır. Dolayısıyla önce yüzüne okumaya yönelik eğitimin ardından sureleri ezber, sonra güzel talimli okuma, sonra hafızlık eğitimi, daha sonra anlam çalışması, ardından da ilmi ve bilimsel araştırmalar gibi aşama aşama kuran okuma çalışmaları yapabilmeye elverişli bir kitaptır. Zira Allah bu Kitap’ta her konudan (az-çok) bulunduğunu haber vermektedir. (Enam, 38) Öğretimin bir yaşı vardır. Genç yaşta öğrenilmeyen konular, pratiği yapılmayan namaz gibi önemli ibadetler her zaman yapılabilen bir tatile feda edilirse eğer, daha sonra telafisi kolay olmayan mahrumiyetler ortaya çıkacaktır. Özellikle çocuklarımızın dindar bireyler olarak ileride de dini bütün bir aile kurmaları adına kısa süreli ancak etkisi uzun yaz kuran kursu dönemlerini değerlendirmeli önem arz etmektedir. Yeterli din eğitimini alan bireyler dini ve ahlaki tavırları ortaya koyma noktasında daha gayretli olacakları malumdur. Ayrıca ilahi bir üsluba sahip olan Kur'an her yaştan ve her milletten insanın rahatlıkla okuyup ezberleyebileceği bir kolaylığa sahiptir. Türü ne olursa olsun başka hangi 600 sayfalık kitabın bu denli ezberlenme özelliği ve kolaylığı vardır? Allah, Kuran'ın değiştirilemez ve okuyana da kolaylaştırılmış olduğunu belirmiştir. (Kamer, 17, Hicr, 9) Haydi gençler! Bu yaz da Kur'an kurslarına koşalım, büyük-küçük beraberce camide buluşalım...
Ekleme Tarihi: 24 Haziran 2022 - Cuma

Yaz Kur’an Eğitimi Ömrün Fırsatı

Okulların tatile girmesiyle isteğe bağlı din eğitimi ihtiyacını planlı ve programlı olarak karşılamayı amaç edinen Diyanetimizin yaz Kur'an kursları günümüzde toplumun her kesimine din eğitimini sunabilecek en yaygın yapılanmadır.

Özü itibariyle temel din eğitiminin verildiği, insanların kur'an-ı Kerim'i çoğunlukla ellerine ilk defa aldıkları ve milyonlarca öğrencinin dinini öğrenmek veya bilgisini artırmak amacıyla aynı anda cami-kurs bir araya geldiği önemli bir merkez konumundadır.

En önemlisi de hayatı boyunca ahiret inancı helal-haram bilinci ve namaz, zekat gibi konularda ki yaklaşımının temeli yine bu kısa süreli kurslarda atılmaktadır. Bu açıdan yaz kuran kursları kısa ve eksik gibi görünse de etkisi bakımından birçok kişi için hayat boyu lazım olan dini referans ve alışkanlıklarını bireye kazandırabilmektedir.

Diğer yandan, Kur’an kursları ve Yaz kursları, çocukların dine, camiye ve din görevlilerine bakışlarını belirleyen ve etkileyen en önemli alandır. Pek çok çocuk bu yolla ilk kez camiye gelmekte, din görevlilerimizle tanışmaktadır. Bu nedenle öğreticilerin örnek olma, dini ve Kur’an-ı anlatmada ki üslup ve davranışları da bu alanda belirleyici olmaktadır.

Kur’an sıradan bir kitap ve sıradan bir hitap olmadığından onu öğrenmeye yönelik ayrılacak her zaman dilimi salih bir amel kabul edilmiştir. Kuran içeriği itibariyle bitmeyen bir hazine, eşsiz bir kitaptır. Dolayısıyla önce yüzüne okumaya yönelik eğitimin ardından sureleri ezber, sonra güzel talimli okuma, sonra hafızlık eğitimi, daha sonra anlam çalışması, ardından da ilmi ve bilimsel araştırmalar gibi aşama aşama kuran okuma çalışmaları yapabilmeye elverişli bir kitaptır. Zira Allah bu Kitap’ta her konudan (az-çok) bulunduğunu haber vermektedir. (Enam, 38)

Öğretimin bir yaşı vardır. Genç yaşta öğrenilmeyen konular, pratiği yapılmayan namaz gibi önemli ibadetler her zaman yapılabilen bir tatile feda edilirse eğer, daha sonra telafisi kolay olmayan mahrumiyetler ortaya çıkacaktır. Özellikle çocuklarımızın dindar bireyler olarak ileride de dini bütün bir aile kurmaları adına kısa süreli ancak etkisi uzun yaz kuran kursu dönemlerini değerlendirmeli önem arz etmektedir. Yeterli din eğitimini alan bireyler dini ve ahlaki tavırları ortaya koyma noktasında daha gayretli olacakları malumdur.

Ayrıca ilahi bir üsluba sahip olan Kur'an her yaştan ve her milletten insanın rahatlıkla okuyup ezberleyebileceği bir kolaylığa sahiptir. Türü ne olursa olsun başka hangi 600 sayfalık kitabın bu denli ezberlenme özelliği ve kolaylığı vardır? Allah, Kuran'ın değiştirilemez ve okuyana da kolaylaştırılmış olduğunu belirmiştir. (Kamer, 17, Hicr, 9)

Haydi gençler! Bu yaz da Kur'an kurslarına koşalım, büyük-küçük beraberce camide buluşalım...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.