VAHAP DABAKAN
Köşe Yazarı
VAHAP DABAKAN
 

Sevr’den Lozan’a giden yol!

PİRİNCİN TAŞLARI   Tarihi iyi bilmeliyiz ve okumalıyız! 24 Temmuz 1923 Tarihinde, Günümüzden, “96 yıl önce”  “Lozan Anlaşması” imzalanıyor! Günümüz Türkiye’sinin, “sınırlarının çizildiği” Muhatabının, “TBMM’siydi.” Siyasi bir anlaşma!    Türkiye Cumhuriyetinin, “tanındığı” Varlığının bütün âlem için, “kabul edildiği” bir anlaşma! Biz bu anlaşamaya nerelerden geldik?   “10 Ağustos 1920 tarihinde imzalanan; Sevr paçavrasını yırtarak” geldik! Ecdadımız bizlere, ‘kanlarıyla’ yazdı. Bizim görevimiz ise tarihi doğru okumaktır…   Şairimiz Akif, ne diyorlar; “Hakkıdır, Hakk’a tapan milletime İstiklal” Bizler, Sakarya’ya, “Çanakkale’den geldik…”   “Coğrafyanın Vatanlaşması” 1071’lere, Malazgirt’e gideceksiniz. Malazgirt’ten, bir milletin “diriliş destanını” okuyacaksınız! Tarih sadece yazılmaz, yazılanları da, “duyarak okuyabilmektir!”   Lozan’da, bir “oyunbozan” vardır. Keyfince, “gezip tozan  Anadolu’yu, ‘bölük pörçük eden” Batının, ‘şer ittifakına’ karşı, vakarlı bir duruştur. O duruşun, ‘kimliğidir’ Biz boşuna mı, Maraş’a “Kahraman” Biz boşuna mı, Urfa’ya, “Şanlı…” Biz boşuna mı, Antep’e, “Gazi…” dedik! Bütün bu sıfatlarda, bu coğrafyanın; “Manevi zırhı” vardır…    “Suruç’u düşünürüm!” Surlarımızın içine kadar sızan, O kanlı pusuları düşünürüm. O pusularda, kimler yok ki. Bu ülkenin, bu coğrafyanın; “Baharının, kışa dönmesini” isteyenler var. Bu coğrafya insanının birliğine ve dirliğine, dahası, “hürriyetine” kastetmek isteyenler var…   24 Temmuz günü, Lozan Barış Anlaşmasının, “96. Yılıydı”   Anadolu, Türk-İslam Coğrafyasının; “Gönül Evi” O ev, aynı zamanda, “gönül coğrafyamızın” Demokrasi Bahçesi. O bahçede, sürekli ‘dirilişin’ özlemini yaşarız…   TARİHTE, 24 TEMMUZ DA NELER OLDU?   1823 - Şili'de kölelik yasaklandı. 1908 - II. Meşrutiyet'in ilanı. 29 yıldır askıda olan Osmanlı Anayasası yeniden yürürlüğe girdi.   1923 - Günümüz Türkiye'sinin sınırlarının çizildiği Lozan Antlaşması imzalandı. 1943 - II. Dünya Savaşı: İngiliz ve Kanada uçakları geceleri, ABD uçakları gündüzleri Hamburg'u bombaladı. Kasım'da operasyon bittiğinde 9.000 ton patlayıcı kullanılmış, 30.000 den fazla insan ölmüş ve 280.000 bina yıkılmış olacaktı.   1950 - Gazeteciler Cemiyeti sansürün kaldırılışını Basın Bayramı ilan etti…   1952 - Merzifon ve Akşehir’de sel: 77 ev yıkıldı, 500 büyükbaş hayvan öldü. Tarım alanları sular altında kaldı. 1955 - Ekrem Koçak 800 metrede Akdeniz Oyunları rekoru kırarak birinci oldu.   1958 - Türkiye’nin Kıbrıs’a asker gönderme önerisini Birleşik Krallık reddetti.   1959 - Irak’ta 1000 kadar Kerkük Türkmen’inin katledildiği açıklandı.   1960 - Basın Ahlak Yasası imzalandı.    1963 - Sendikalar Kanunu ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu çıktı.   1974 - Yunanistan’da yedi yıldır süren cunta yönetimi sona erdi; sürgündeki Konstantin Karamanlis hükümeti kurmak üzere geri döndü.   1977 - Dört gün süren Libya-Mısır savaşı sona erdi.   1985 - Yeşilköy Havaalanı'na, Atatürk Havalimanı adı verildi.
Ekleme Tarihi: 29 Temmuz 2019 - Pazartesi

Sevr’den Lozan’a giden yol!

PİRİNCİN TAŞLARI

 

Tarihi iyi bilmeliyiz ve okumalıyız! 24 Temmuz 1923 Tarihinde, Günümüzden, “96 yıl önce”  “Lozan Anlaşması” imzalanıyor! Günümüz Türkiye’sinin, “sınırlarının çizildiği” Muhatabının, “TBMM’siydi.” Siyasi bir anlaşma!
 

 Türkiye Cumhuriyetinin, “tanındığı” Varlığının bütün âlem için, “kabul edildiği” bir anlaşma! Biz bu anlaşamaya nerelerden geldik?
 

“10 Ağustos 1920 tarihinde imzalanan; Sevr paçavrasını yırtarak” geldik! Ecdadımız bizlere, ‘kanlarıyla’ yazdı. Bizim görevimiz ise tarihi doğru okumaktır…
 

Şairimiz Akif, ne diyorlar; “Hakkıdır, Hakk’a tapan milletime İstiklal” Bizler, Sakarya’ya, “Çanakkale’den geldik…”
 

“Coğrafyanın Vatanlaşması” 1071’lere, Malazgirt’e gideceksiniz. Malazgirt’ten, bir milletin “diriliş destanını” okuyacaksınız! Tarih sadece yazılmaz, yazılanları da, “duyarak okuyabilmektir!”
 

Lozan’da, bir “oyunbozan” vardır. Keyfince, “gezip tozan  Anadolu’yu, ‘bölük pörçük eden” Batının, ‘şer ittifakına’ karşı, vakarlı bir duruştur. O duruşun, ‘kimliğidir’ Biz boşuna mı, Maraş’a “Kahraman” Biz boşuna mı, Urfa’ya, “Şanlı…” Biz boşuna mı, Antep’e, “Gazi…” dedik! Bütün bu sıfatlarda, bu coğrafyanın; “Manevi zırhı” vardır…
 

 “Suruç’u düşünürüm!” Surlarımızın içine kadar sızan, O kanlı pusuları düşünürüm. O pusularda, kimler yok ki. Bu ülkenin, bu coğrafyanın; “Baharının, kışa dönmesini” isteyenler var. Bu coğrafya insanının birliğine ve dirliğine, dahası, “hürriyetine” kastetmek isteyenler var…
 

24 Temmuz günü, Lozan Barış Anlaşmasının, “96. Yılıydı”
 

Anadolu, Türk-İslam Coğrafyasının; “Gönül Evi” O ev, aynı zamanda, “gönül coğrafyamızın” Demokrasi Bahçesi. O bahçede, sürekli ‘dirilişin’ özlemini yaşarız…
 

TARİHTE, 24 TEMMUZ DA NELER OLDU?

 

1823 - Şili'de kölelik yasaklandı. 1908 - II. Meşrutiyet'in ilanı. 29 yıldır askıda olan Osmanlı Anayasası yeniden yürürlüğe girdi.
 

1923 - Günümüz Türkiye'sinin sınırlarının çizildiği Lozan Antlaşması imzalandı. 1943 - II. Dünya Savaşı: İngiliz ve Kanada uçakları geceleri, ABD uçakları gündüzleri Hamburg'u bombaladı. Kasım'da operasyon bittiğinde 9.000 ton patlayıcı kullanılmış, 30.000 den fazla insan ölmüş ve 280.000 bina yıkılmış olacaktı.
 

1950 - Gazeteciler Cemiyeti sansürün kaldırılışını Basın Bayramı ilan etti…

 

1952 - Merzifon ve Akşehir’de sel: 77 ev yıkıldı, 500 büyükbaş hayvan öldü. Tarım alanları sular altında kaldı.

1955 - Ekrem Koçak 800 metrede Akdeniz Oyunları rekoru kırarak birinci oldu.
 

1958 - Türkiye’nin Kıbrıs’a asker gönderme önerisini Birleşik Krallık reddetti.

 

1959 - Irak’ta 1000 kadar Kerkük Türkmen’inin katledildiği açıklandı.
 

1960 - Basın Ahlak Yasası imzalandı. 
 

1963 - Sendikalar Kanunu ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu çıktı.
 

1974 - Yunanistan’da yedi yıldır süren cunta yönetimi sona erdi; sürgündeki Konstantin Karamanlis hükümeti kurmak üzere geri döndü.
 

1977 - Dört gün süren Libya-Mısır savaşı sona erdi.
 

1985 - Yeşilköy Havaalanı'na, Atatürk Havalimanı adı verildi.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.