Cahit Özkan merakla beklenen yeni yargı paketi hakkında konuştu

GÜNDEM 04.10.2019 - 08:29, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:52
 

Cahit Özkan merakla beklenen yeni yargı paketi hakkında konuştu

AK Parti Grup Başkanvekili ve Denizli Milletvekili Cahit Özkan, Meclis Başkanlığı'na sunulan Yargı Reform Paketi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.   Özkan:  Yargı Reformu Strateji Belgesi ile genel olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bağlamında Türkiye'nin taraf olduğu yükümlülükler, Türkiye'de yargıya olan güvenin artırılması, vatandaşların yargı yoluna gitmeden olabildiğince alternatif itilaf çözme usulleri ile kendi taraf oldukları itilafları çözmeyi hedefliyoruz, dedi.   Özkan, pakette yer alan değişikliklerin önemine dikkati çekerek, yargı yükünün azaltılmasının hedeflendiğini ve uzlaştırma mekanizmasının genişlemesinin amaçlandığını belirtti.   SANIKLA FAİL KARŞI KARŞIYA GELMEYECEK AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan sözlerine şöyle devam etti: “Vatandaşın yargıya olan güvenini artırmak için özellikle savcıların, sadece şekli açıdan iddianameyi hazırlamakla kalmayıp, aynı zamanda bir suç ithamı varsa; mutlak anlamda delillendirmelerini de zorunlu kılıyor. Bu çok önemli.   Bunun yanı sıra başka önemli bir konu olan şiddet ve istismar mağduru olan kadın ve çocukların yargılanma sırasında tekrar sanıkla karşı karşıya getirilerek, ikinci bir mağduriyete neden olacak mekanizmalar ortadan kalkıyor."   TEMYİZ YOLUNUN KAPSAMI GENİŞLİYOR. Cahit Özkan, pakette yer alan 'ifade özgürlüğü' düzenlemesinin kapsamına ilişkin olarak "İfade özgürlüğü kapsamında bazı söz ve eylemlerde bulunmuş, herhangi bir terör propagandası yapmamış kişilerle ilgili, eğer mahkeme bir karar vermiş ve bu karar da; hukuk camiasında içtihat farklılığı oluşturuyorsa, Yargıtay'ın farklı, İstinafın farklı uygulamaları vatandaşlarımızın ifade özgürlüğünün önünde bir engel teşkil ediyorsa; bu farklılıkları ortadan kaldırmak, yargıda içtihat birliğini sağlamak, uygulama birliğini sağlamak için temyiz yolunun açılması amaçlanıyor" dedi.   TUTUKLULUK SÜRELERİ SINIRLANDIRILIYOR Özkan, 'tutukluluk sürelerine ilişkin yapılan değişiklikle ilgili olarak, "Tutukluluk süreleri sınırlandırılıyor. Özellikle soruşturma aşamasında, verilen bir tutuklama kararı vatandaşlarda hukuka olan güveni sarsıyor. Asli ceza mahkemesinin görev alanına giren suçlarda 6 ay, bir defaya mahsus uzatmak suretiyle, en fazla bir yıl, yine terör suçları kapsamında 1 yıl olan tutukluk süresini bir defa uzatmak suretiyle 1,5 yıllık süre ile sınırlandırmayı planlıyoruz. Vatandaşlar kendileri ilgili yürütülen soruşturma hakkında en kısa zamanda mahkemeler nezdinde aklanmasına fırsat veren bir düzenleme olacak" ifadelerini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili ve Denizli Milletvekili Cahit Özkan, Meclis Başkanlığı'na sunulan Yargı Reform Paketi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

 

Özkan:  Yargı Reformu Strateji Belgesi ile genel olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bağlamında Türkiye'nin taraf olduğu yükümlülükler, Türkiye'de yargıya olan güvenin artırılması, vatandaşların yargı yoluna gitmeden olabildiğince alternatif itilaf çözme usulleri ile kendi taraf oldukları itilafları çözmeyi hedefliyoruz, dedi.

 

Özkan, pakette yer alan değişikliklerin önemine dikkati çekerek, yargı yükünün azaltılmasının hedeflendiğini ve uzlaştırma mekanizmasının genişlemesinin amaçlandığını belirtti.

 

SANIKLA FAİL KARŞI KARŞIYA GELMEYECEK

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan sözlerine şöyle devam etti:

“Vatandaşın yargıya olan güvenini artırmak için özellikle savcıların, sadece şekli açıdan iddianameyi hazırlamakla kalmayıp, aynı zamanda bir suç ithamı varsa; mutlak anlamda delillendirmelerini de zorunlu kılıyor. Bu çok önemli.

 

Bunun yanı sıra başka önemli bir konu olan şiddet ve istismar mağduru olan kadın ve çocukların yargılanma sırasında tekrar sanıkla karşı karşıya getirilerek, ikinci bir mağduriyete neden olacak mekanizmalar ortadan kalkıyor."

 

TEMYİZ YOLUNUN KAPSAMI GENİŞLİYOR.

Cahit Özkan, pakette yer alan 'ifade özgürlüğü' düzenlemesinin kapsamına ilişkin olarak "İfade özgürlüğü kapsamında bazı söz ve eylemlerde bulunmuş, herhangi bir terör propagandası yapmamış kişilerle ilgili, eğer mahkeme bir karar vermiş ve bu karar da; hukuk camiasında içtihat farklılığı oluşturuyorsa, Yargıtay'ın farklı, İstinafın farklı uygulamaları vatandaşlarımızın ifade özgürlüğünün önünde bir engel teşkil ediyorsa; bu farklılıkları ortadan kaldırmak, yargıda içtihat birliğini sağlamak, uygulama birliğini sağlamak için temyiz yolunun açılması amaçlanıyor" dedi.

 

TUTUKLULUK SÜRELERİ SINIRLANDIRILIYOR

Özkan, 'tutukluluk sürelerine ilişkin yapılan değişiklikle ilgili olarak, "Tutukluluk süreleri sınırlandırılıyor. Özellikle soruşturma aşamasında, verilen bir tutuklama kararı vatandaşlarda hukuka olan güveni sarsıyor. Asli ceza mahkemesinin görev alanına giren suçlarda 6 ay, bir defaya mahsus uzatmak suretiyle, en fazla bir yıl, yine terör suçları kapsamında 1 yıl olan tutukluk süresini bir defa uzatmak suretiyle 1,5 yıllık süre ile sınırlandırmayı planlıyoruz. Vatandaşlar kendileri ilgili yürütülen soruşturma hakkında en kısa zamanda mahkemeler nezdinde aklanmasına fırsat veren bir düzenleme olacak" ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.