Araç Değer Kaybı İşlem ve Davaları; Öndül Avukatlık Bürosu

YAŞAM 03.12.2020 - 16:18, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:53
 

Araç Değer Kaybı İşlem ve Davaları; Öndül Avukatlık Bürosu

Trafik kazalarının ardından araçta ortaya çıkan hasar, tamir edilmesine rağmen kalıcı etkiler bırakır. Bu durum değerinin düşmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Tüm sorunlu parçalar değişse bile tramer kaydından dolayı aracın fiyatı da aşağıya doğru düşer. Böyle hallerde değer kaybı talebi söz konusu olur.   Marmara bölgesinde insan popülasyonun yoğunluğundan ve trafik sorunundan dolayı özellikle bu bölgelerdeki insanlar araç değer kaybı, hasar değer kaybı nasıl olur, trafik sigortası nasıl işler gibi konuları daha çok merak ediyorlar.   Dolayısıyla bu konuya Marmara bölgesindeki şehirlerin hukuk büroları daha çok odaklanmak durumunda kalıyorlar. Birçok hukuk bürosunun, İstanbul, Kocaeli, Bursa hukuk bürosu gibi, gündemi de hasar değer kaybı olmaktadır.   Değer Kaybı Nedir?   Araçların karışmış olduğu trafik kazalarının büyük bir kısmında hasarlar ortaya çıkıyor. Bunun derecesi farklılık göstermekte. Kazaya sebep olan kişiden kaynaklı bir hasar, tamir sürecini de beraberinde getiriyor. Araç eski haline, onarım sonrasında gelmiş olsa bile daha önceden kaza yaptığı için değerinde bir düşme söz konusu olmakta. İşte bunun talep edilmesi, değer kaybı talebi demektir. Türk Ticaret Kanunu içinde açık bir biçimde yazılı olan 1409. maddeye göre kusurlu olarak görülen taraf; hem değer kaybını ödemek zorunda hem de trafik sigortası hasarını karşılamak zorundadır.   Dava Süreci Nasıldır?   Hasar değer kaybı söz konusu olduğu zaman ilgili evraklarla beraber paranın talep edilmesi, kazaya sebebiyet veren kişi ya da onun sigortasını yapan işletmeden istenmektedir. Uyuşmazlık olması durumunda ise dava açma hakkı kanunlarla koruma altına alınmıştır. Bunun gerçekleştirilebilmesi için kişinin ilgili trafik kazasında tam kusurlu olarak tanımlanmaması şarttır. Az kusurlu olmak, davanın açılmasına bir engel değildir.   Değer kaybına ek olarak kazanç kaybı bedeli, araçtan yoksun kalma tazminatı ve ikame araç bedeli de talep edilebilmektedir. Bu özel giderlerin ödenmesi aracın ruhsat sahibi tarafından gerçekleştirilmektedir. Ancak hasar değer kaybı sigorta şirketi ya da kazada kusurlu olan kişi tarafından ödenir. Dava açma süresi için 10 yıllık bir zaman aşımı söz konusudur. Bu tarihin geçmesi durumunda hak kaybedilir.   Hasar Değer Kaybı Davalarında Avukatın Rolü   Hasar değer kaybı davalarının süresi zorluklarına göre farklılık göstermektedir. Bunun öncesinde dava açmak için gerekli olan dilekçenin hazırlanması, yetkili mahkemeye gidilmesi, tutanaklar ve daha birçok konuda profesyonel hukuki desteğin alınması önemlidir.

Trafik kazalarının ardından araçta ortaya çıkan hasar, tamir edilmesine rağmen kalıcı etkiler bırakır. Bu durum değerinin düşmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Tüm sorunlu parçalar değişse bile tramer kaydından dolayı aracın fiyatı da aşağıya doğru düşer. Böyle hallerde değer kaybı talebi söz konusu olur.

 

Marmara bölgesinde insan popülasyonun yoğunluğundan ve trafik sorunundan dolayı özellikle bu bölgelerdeki insanlar araç değer kaybı, hasar değer kaybı nasıl olur, trafik sigortası nasıl işler gibi konuları daha çok merak ediyorlar.

 

Dolayısıyla bu konuya Marmara bölgesindeki şehirlerin hukuk büroları daha çok odaklanmak durumunda kalıyorlar. Birçok hukuk bürosunun, İstanbul, Kocaeli, Bursa hukuk bürosu gibi, gündemi de hasar değer kaybı olmaktadır.

 

Değer Kaybı Nedir?

 

Araçların karışmış olduğu trafik kazalarının büyük bir kısmında hasarlar ortaya çıkıyor. Bunun derecesi farklılık göstermekte. Kazaya sebep olan kişiden kaynaklı bir hasar, tamir sürecini de beraberinde getiriyor. Araç eski haline, onarım sonrasında gelmiş olsa bile daha önceden kaza yaptığı için değerinde bir düşme söz konusu olmakta. İşte bunun talep edilmesi, değer kaybı talebi demektir. Türk Ticaret Kanunu içinde açık bir biçimde yazılı olan 1409. maddeye göre kusurlu olarak görülen taraf; hem değer kaybını ödemek zorunda hem de trafik sigortası hasarını karşılamak zorundadır.

 

Dava Süreci Nasıldır?

 

Hasar değer kaybı söz konusu olduğu zaman ilgili evraklarla beraber paranın talep edilmesi, kazaya sebebiyet veren kişi ya da onun sigortasını yapan işletmeden istenmektedir. Uyuşmazlık olması durumunda ise dava açma hakkı kanunlarla koruma altına alınmıştır. Bunun gerçekleştirilebilmesi için kişinin ilgili trafik kazasında tam kusurlu olarak tanımlanmaması şarttır. Az kusurlu olmak, davanın açılmasına bir engel değildir.

 

Değer kaybına ek olarak kazanç kaybı bedeli, araçtan yoksun kalma tazminatı ve ikame araç bedeli de talep edilebilmektedir. Bu özel giderlerin ödenmesi aracın ruhsat sahibi tarafından gerçekleştirilmektedir. Ancak hasar değer kaybı sigorta şirketi ya da kazada kusurlu olan kişi tarafından ödenir. Dava açma süresi için 10 yıllık bir zaman aşımı söz konusudur. Bu tarihin geçmesi durumunda hak kaybedilir.

 

Hasar Değer Kaybı Davalarında Avukatın Rolü

 

Hasar değer kaybı davalarının süresi zorluklarına göre farklılık göstermektedir. Bunun öncesinde dava açmak için gerekli olan dilekçenin hazırlanması, yetkili mahkemeye gidilmesi, tutanaklar ve daha birçok konuda profesyonel hukuki desteğin alınması önemlidir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.