Bu mahallede herkes lakabıyla anılıyor

ÇAMELİ (D20HA) - DENİZLİ20HABER.COM | 02.10.2022 - 15:15, Güncelleme: 02.10.2022 - 15:28
 

Bu mahallede herkes lakabıyla anılıyor

Denizli’nin Çameli İlçesi’nde 800 nüfuslu mahallede hemen hemen herkesin bir lakabı var. Dededen babaya, babadan oğula geçen lakaplar, düğün davetiyelerine ve bakkaldaki veresiye defterine dahi yazılıyor.

Çameli İlçesi, 800 nüfuslu İmamlar Mahallesi’nde herkesi birbirini lakabıyla daha iyi tanıyor. Babadan oğula geçen lakaplar, kimi zaman bir huydan, yaşadığı olaydan, yaptığı meslekten, fiziksel özellikten kalan lakaplar bazen de bu özelliklerin tam tersi bir nedenden dolayı konulmuştur. Eşekarısı, çaycı, çıtır çıtır, pamuk, boyalı, hükümet, kıvırcık, kuru, kara, satır, camcı, bakkal, tanker gibi kullanılan lakapların çıkış öyküleri de oldukça ilginç gözüküyor. Almanya’ya gittiğini belirten Ali Sönmez, gurbete gitmeden önce kendisine 'Gavur Ali' denildiğini, hacca gidip hacı olduktan sonra da 'Hacı Ali' olduğunu söyledi. Durdu Sönmez, kibrit ve makaradan radyo yapmış. Teknolojik ürünler o yıllarda Almanya’dan geldiği için, ‘Bunda Alman aklı var’ diyerek ‘Alaman Yaren’ lakabını vermişler. Hala devam ediyor” dedi. Kendilerinin ‘Kamilceler ’ ve Pamuk lakaplarıyla tanındıklarını söyleyen Mehmet Ongun, ise, “Dedemin adı Kamil, onun dedesinin adı da Kamil'miş bundan dolayı, ‘Kamilceler’ denmiş. Dedem çok esmer tenli olduğu için tam tersi olarak ‘Pamuk’ lakabı da verilmiş” dedi. Mahalle Sakinlerinden Burhan Sönmez  "Bizim köyün ( Mahallenin )  kuralı, lakapsız kimse yoktur. Lakap dededen babaya, babadan oğula yürür gider. Benim lakabım ‘Hükümet ’bu lakap, babamdan kalmadır. Bazen de bu lakaplar farklı şekilde verilmiştir. Örneğin çaycı lakabı vardır. Bu mesleği çaycı olduğundan değil. Biri çaya düşmüş, kurtarmışlar. Sonra ‘Çaycı’ demeye başlamışlar. Saçını boyayan birine arkadaşları, ‘Amma boyalısın’ derken ‘Boyalı' lakabı kalmış ya da çok zayıflığından inceliğinden kuru demişler” ifadelerini kullandı. Yazın nüfusun daha da arttığını belirten mahalle sakinleri, lakaplar sayesinde kimsenin birbirine karıştırılmadığını belirtti. İlçede Almanya’ya en çok göç veren mahalle İmamlar Mahallesi’dir. Buradaki çoğu kişilerin çocukları Almanya’da dır. “Yazın Alamancılar gelir ve nüfus artar” dediler. İŞTE BAZI İLGİNÇ LAKAPLAR Mahalle’de halen soyadlarından daha çok kullanılan ve erkeklere takılan ilginç lakaplardan bazıları şöyle; Angara Valisi,  Gavalcı, Çakal Dede, Yamık Hasan, Topal, Çete, , İneci Kadir, Dolapcı Gacı, Höstürük Çepel Öseyin, Çırık Hüseyin, Nalbantçı, Tiktik Kadir, İmam Dede, Mimar, Biber, Kıvırcık, Kilinik, Ormancı, Köygöçüren, Bostancı, Potinburun, Kayıçı, Kral Mustafa gibi lakaplardan bazılarıdır. Soldan sağa: Hüseyin Mehmet Yılmaz ( biber) Bekir Yılmaz ( kuru) Mustafa Oğuz ( kıvırcık)
Denizli’nin Çameli İlçesi’nde 800 nüfuslu mahallede hemen hemen herkesin bir lakabı var. Dededen babaya, babadan oğula geçen lakaplar, düğün davetiyelerine ve bakkaldaki veresiye defterine dahi yazılıyor.

Çameli İlçesi, 800 nüfuslu İmamlar Mahallesi’nde herkesi birbirini lakabıyla daha iyi tanıyor. Babadan oğula geçen lakaplar, kimi zaman bir huydan, yaşadığı olaydan, yaptığı meslekten, fiziksel özellikten kalan lakaplar bazen de bu özelliklerin tam tersi bir nedenden dolayı konulmuştur. Eşekarısı, çaycı, çıtır çıtır, pamuk, boyalı, hükümet, kıvırcık, kuru, kara, satır, camcı, bakkal, tanker gibi kullanılan lakapların çıkış öyküleri de oldukça ilginç gözüküyor.

Almanya’ya gittiğini belirten Ali Sönmez, gurbete gitmeden önce kendisine 'Gavur Ali' denildiğini, hacca gidip hacı olduktan sonra da 'Hacı Ali' olduğunu söyledi.

Durdu Sönmez, kibrit ve makaradan radyo yapmış. Teknolojik ürünler o yıllarda Almanya’dan geldiği için, ‘Bunda Alman aklı var’ diyerek ‘Alaman Yaren’ lakabını vermişler. Hala devam ediyor” dedi.

Kendilerinin ‘Kamilceler ’ ve Pamuk lakaplarıyla tanındıklarını söyleyen Mehmet Ongun, ise, “Dedemin adı Kamil, onun dedesinin adı da Kamil'miş bundan dolayı, ‘Kamilceler’ denmiş. Dedem çok esmer tenli olduğu için tam tersi olarak ‘Pamuk’ lakabı da verilmiş” dedi.

Mahalle Sakinlerinden Burhan Sönmez  "Bizim köyün ( Mahallenin )  kuralı, lakapsız kimse yoktur. Lakap dededen babaya, babadan oğula yürür gider. Benim lakabım ‘Hükümet ’bu lakap, babamdan kalmadır. Bazen de bu lakaplar farklı şekilde verilmiştir. Örneğin çaycı lakabı vardır. Bu mesleği çaycı olduğundan değil. Biri çaya düşmüş, kurtarmışlar. Sonra ‘Çaycı’ demeye başlamışlar. Saçını boyayan birine arkadaşları, ‘Amma boyalısın’ derken ‘Boyalı' lakabı kalmış ya da çok zayıflığından inceliğinden kuru demişler” ifadelerini kullandı.

Yazın nüfusun daha da arttığını belirten mahalle sakinleri, lakaplar sayesinde kimsenin birbirine karıştırılmadığını belirtti. İlçede Almanya’ya en çok göç veren mahalle İmamlar Mahallesi’dir. Buradaki çoğu kişilerin çocukları Almanya’da dır. “Yazın Alamancılar gelir ve nüfus artar” dediler.

İŞTE BAZI İLGİNÇ LAKAPLAR

Mahalle’de halen soyadlarından daha çok kullanılan ve erkeklere takılan ilginç lakaplardan bazıları şöyle;

Angara Valisi,  Gavalcı, Çakal Dede, Yamık Hasan, Topal, Çete, , İneci Kadir, Dolapcı Gacı, Höstürük Çepel Öseyin, Çırık Hüseyin, Nalbantçı, Tiktik Kadir, İmam Dede, Mimar, Biber, Kıvırcık, Kilinik, Ormancı, Köygöçüren, Bostancı, Potinburun, Kayıçı, Kral Mustafa gibi lakaplardan bazılarıdır.

Soldan sağa: Hüseyin Mehmet Yılmaz ( biber) Bekir Yılmaz ( kuru) Mustafa Oğuz ( kıvırcık)

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.