Çıntarın fiyatı yükselirken yemek çeşitleri çoğaldı

ÇAMELİ (D20HA) - DENİZLİ20HABER.COM | 25.12.2022 - 09:27, Güncelleme: 25.12.2022 - 09:27
 

Çıntarın fiyatı yükselirken yemek çeşitleri çoğaldı

Denizli’nin Çameli İlçesi’nde yoğun olarak bulunan çıntar mantarı bugünlerde azalması nedeniyle fiyatı artmaya başladı. Lezzetiyle eti andıran çıntar mantarına talep artınca fiyatı 210 liraya kadar yükseldi. Bölgede çıntarın yemek çeşitleri de arttı.

Çıntar mantarı, lezzetiyle damakları şenlendirirken bir yandan da onlarca faydaları sayesinde sağlığı koruyor. Sonbahar mevsiminin başında, mevsimin ilk yağmurlarıyla birlikte ortaya çıkan bu şifa deposu çıntar mantarı, genellikle çam ağaçlarının dökülen yapraklarının altında kendiliğinden yetişir. Yağmur suyu ile ıslanır. Oldukça lezzetli bir mantar türü olan çıntarın mangalda ızgarası yapılabilir. Ayrıca dilerseniz sote, börek, ekmek, turşu ve kavurma yapımında kullanabilirsiniz. Tadı kuzu etine benzetilir. Çameli İlçesi’nde önceki haftalarda sıkça bulunan çıntar mantarı yağışların olmaması nedeniyle azalmaya başladı. Hafta sonu Akpınar, Belevi ve Karabayır mahallelerine giden çıntar avcıları eli boş döndü. İlçede azalan çıntar mantarı nedeniyle, ilçede kurulan pazarda kilosu 210 TL’ye kadar yükseldi.  Sabah saatlerinde 130 TL olan çıntar mantarı öğleden sonra 170 daha sonra 210 TL’ye çıktı. İlçede çıntara rağbetin artması ile fiyatı yükselirken, yemek çeşitlerinin türediği belirtildi. Çıntarın özellikle pizzası, menemeni, çorbası ve fırında kaşarlı çıntar yapılmaya başladığı belirtildi. Çıntar Mantarı Faydaları: Bilmediğiniz 12 Özelliği Yüksek besin değerine sahip olan çıntar mantarı; kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, B ve C vitaminleri, fosfor, potasyum, niasin açısından oldukça zengindir. Çıntar mantarı besin değeri ve kalori açısından incelendiğinde 100 gramının ortalama 30 kalori olduğu görülür. Protein açısından zengin bir besindir. İçeriğinde vücudun ihtiyaç duyduğu tüm aminoasitler yer alır. Meyve ve sebzeler ile kıyaslandığında çıntar mantarının protein ve mineral açısından daha zengin olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle özellikle çocuklara yedirilmesi tavsiye edilir. Çocukların hem zihinsel hem de bedensel gelişimlerine olumlu yönde katkıda bulunur. Adeta bir şifa deposu olan çıntar mantarının sağlık üzerinde onlarca faydası bulunuyor. Çıntar mantarının faydaları şu şekilde özetlenebilir: Kalori oranı düşüktür. Kilo sorunu olan kişiler tarafından da güvenle tüketilebilir. Ağrılara iyi gelir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücudun savunma mekanizmasını destekler. Romatizmal hastalıkların sebep olduğu ağrıları azaltır. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Anti aging etkisi vardır. Yaşlanma belirtilerini geciktirir. Çıntar mantarının suyu özellikle cilt hastalıklarına karşı etkilidir. Sivilcelere iyi gelir. Kanser hastalarının iyileşme sürecini destekler. İçeriğindeki yüksek demir oranı sayesinde kansızlık sorunuyla mücadele eder. Zihinsel yorgunluğu azaltır. İçeriğindeki folik asit sayesinde kalp damar hastalıklarının oluşumunu engeller. Kolesterol sorunu olanlar için ideal bir besindir. Çıntar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler 4-5 adet çıntar 1 adet soğan 1 küçük patates Dereotu Karabiber Pul biber Zerdeçal Zeytinyağ Un Yoğurt Tuz
Denizli’nin Çameli İlçesi’nde yoğun olarak bulunan çıntar mantarı bugünlerde azalması nedeniyle fiyatı artmaya başladı. Lezzetiyle eti andıran çıntar mantarına talep artınca fiyatı 210 liraya kadar yükseldi. Bölgede çıntarın yemek çeşitleri de arttı.

Çıntar mantarı, lezzetiyle damakları şenlendirirken bir yandan da onlarca faydaları sayesinde sağlığı koruyor. Sonbahar mevsiminin başında, mevsimin ilk yağmurlarıyla birlikte ortaya çıkan bu şifa deposu çıntar mantarı, genellikle çam ağaçlarının dökülen yapraklarının altında kendiliğinden yetişir. Yağmur suyu ile ıslanır. Oldukça lezzetli bir mantar türü olan çıntarın mangalda ızgarası yapılabilir. Ayrıca dilerseniz sote, börek, ekmek, turşu ve kavurma yapımında kullanabilirsiniz. Tadı kuzu etine benzetilir.

Çameli İlçesi’nde önceki haftalarda sıkça bulunan çıntar mantarı yağışların olmaması nedeniyle azalmaya başladı. Hafta sonu Akpınar, Belevi ve Karabayır mahallelerine giden çıntar avcıları eli boş döndü. İlçede azalan çıntar mantarı nedeniyle, ilçede kurulan pazarda kilosu 210 TL’ye kadar yükseldi.  Sabah saatlerinde 130 TL olan çıntar mantarı öğleden sonra 170 daha sonra 210 TL’ye çıktı.

İlçede çıntara rağbetin artması ile fiyatı yükselirken, yemek çeşitlerinin türediği belirtildi. Çıntarın özellikle pizzası, menemeni, çorbası ve fırında kaşarlı çıntar yapılmaya başladığı belirtildi.

Çıntar Mantarı Faydaları: Bilmediğiniz 12 Özelliği

Yüksek besin değerine sahip olan çıntar mantarı; kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, B ve C vitaminleri, fosfor, potasyum, niasin açısından oldukça zengindir.

Çıntar mantarı besin değeri ve kalori açısından incelendiğinde 100 gramının ortalama 30 kalori olduğu görülür.

Protein açısından zengin bir besindir. İçeriğinde vücudun ihtiyaç duyduğu tüm aminoasitler yer alır.

Meyve ve sebzeler ile kıyaslandığında çıntar mantarının protein ve mineral açısından daha zengin olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle özellikle çocuklara yedirilmesi tavsiye edilir. Çocukların hem zihinsel hem de bedensel gelişimlerine olumlu yönde katkıda bulunur.

Adeta bir şifa deposu olan çıntar mantarının sağlık üzerinde onlarca faydası bulunuyor.  Çıntar mantarının faydaları şu şekilde özetlenebilir:

Kalori oranı düşüktür. Kilo sorunu olan kişiler tarafından da güvenle tüketilebilir.

Ağrılara iyi gelir.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücudun savunma mekanizmasını destekler.

Romatizmal hastalıkların sebep olduğu ağrıları azaltır.

Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.

Anti aging etkisi vardır. Yaşlanma belirtilerini geciktirir.

Çıntar mantarının suyu özellikle cilt hastalıklarına karşı etkilidir. Sivilcelere iyi gelir.

Kanser hastalarının iyileşme sürecini destekler.

İçeriğindeki yüksek demir oranı sayesinde kansızlık sorunuyla mücadele eder.

Zihinsel yorgunluğu azaltır.

İçeriğindeki folik asit sayesinde kalp damar hastalıklarının oluşumunu engeller.

Kolesterol sorunu olanlar için ideal bir besindir.

Çıntar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

4-5 adet çıntar

1 adet soğan

1 küçük patates

Dereotu

Karabiber

Pul biber

Zerdeçal

Zeytinyağ

Un

Yoğurt

Tuz

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.