Denizli'de kaybolan Teslim Baba Türbesi'nin mezar taşı bulundu

DENİZLİ 17.07.2017 - 17:44, Güncelleme: 21.04.2021 - 10:50
 

Denizli'de kaybolan Teslim Baba Türbesi'nin mezar taşı bulundu

Denizli Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, bazı basın-yayın organlarında Teslim Baba Türbesindeki mezar taşının çalındığı hususunda haberlere yer verildiği, yapılan araştırmalar sonucunda mezar taşının bulunarak Müze Müdürlüğü'ne teslim edildiği belirtildi.

Denizli Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre, "Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınlarından çıkan ve Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Beyazıt tarafından yayınlanan “Denizli Teslim Baba Tekkesi” adlı kitabın 105. Sayfasında fotoğrafı bulunan kartal formlu mezar taşı parçasının, türbede yapılan inceleme sırasında çalınmış olabileceğini Doç. Dr. Mustafa Beyazıt’ın sözlü olarak bildirmesi üzerine; Denizli İli, Pamukkale İlçesi, Cankurtaran Mahallesi sınırları içinde bulunan Teslim Baba Türbesi 02.05.2017 tarihinde yerinde incelenmiş ve türbenin haziresi ile çevresinde yapılan kontrollerde haziresinde bağımsız halde bulunanküfedeki taşından yapılmış mezar taşı parçasının bulunmadığı tespit edilmiştir.                   Çalındığı anlaşılan mezar taşı parçasının bulunması amacıyla gerekli yasal işlemlerin yapılması için konunun; Denizli Cumhuriyet Başsavcılığına ve araştırılması için ise Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne iletilmiştir.                   Türbe içindeki mezarın Horason Ereni Pir Hacı Bektaş Veli’nin halifelerinden Teslim Abdal Sultan’a ait olduğu belirtilmektedir. Türbe, Aydın Kültür Varlıkları ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 15.05.2009 tarih ve 2120 sayılı Kararı ile Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescil edilmiştir.     MUHAFAZA ETMEK İÇİN SAKLAMIŞ                 Pamukkale İlçe Jandarma Komutanlığının yerinde yaptığı inceleme sonucu Cankurtaran Mahallesinde türbeye yakın oturan bir vatandaşın mezar taşı parçasının çalınmaması için üzerini otlarla örtüğü ve mezar taşının bulunduğu bilgi alınmış ve aynı gün  Jandarma Komutanlığı tarafından mezar taşı parçası muhafaza edilmek üzere Müze Müdürlüğüne teslim edilmiştir" dendi.
Denizli Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, bazı basın-yayın organlarında Teslim Baba Türbesindeki mezar taşının çalındığı hususunda haberlere yer verildiği, yapılan araştırmalar sonucunda mezar taşının bulunarak Müze Müdürlüğü'ne teslim edildiği belirtildi.

Denizli Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre, "Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınlarından çıkan ve Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Beyazıt tarafından yayınlanan “Denizli Teslim Baba Tekkesi” adlı kitabın 105. Sayfasında fotoğrafı bulunan kartal formlu mezar taşı parçasının, türbede yapılan inceleme sırasında çalınmış olabileceğini Doç. Dr. Mustafa Beyazıt’ın sözlü olarak bildirmesi üzerine; Denizli İli, Pamukkale İlçesi, Cankurtaran Mahallesi sınırları içinde bulunan Teslim Baba Türbesi 02.05.2017 tarihinde yerinde incelenmiş ve türbenin haziresi ile çevresinde yapılan kontrollerde haziresinde bağımsız halde bulunanküfedeki taşından yapılmış mezar taşı parçasının bulunmadığı tespit edilmiştir.

 

               

Çalındığı anlaşılan mezar taşı parçasının bulunması amacıyla gerekli yasal işlemlerin yapılması için konunun; Denizli Cumhuriyet Başsavcılığına ve araştırılması için ise Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne iletilmiştir.

 

               

Türbe içindeki mezarın Horason Ereni Pir Hacı Bektaş Veli’nin halifelerinden Teslim Abdal Sultan’a ait olduğu belirtilmektedir. Türbe, Aydın Kültür Varlıkları ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 15.05.2009 tarih ve 2120 sayılı Kararı ile Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescil edilmiştir.

 

 

MUHAFAZA ETMEK İÇİN SAKLAMIŞ

               

Pamukkale İlçe Jandarma Komutanlığının yerinde yaptığı inceleme sonucu Cankurtaran Mahallesinde türbeye yakın oturan bir vatandaşın mezar taşı parçasının çalınmaması için üzerini otlarla örtüğü ve mezar taşının bulunduğu bilgi alınmış ve aynı gün  Jandarma Komutanlığı tarafından mezar taşı parçası muhafaza edilmek üzere Müze Müdürlüğüne teslim edilmiştir" dendi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.