Denizli’de pekmez kazanları kaynamaya başladı

ÇAMELİ (D20HA) - DENİZLİ20HABER.COM | 26.09.2022 - 11:18, Güncelleme: 26.09.2022 - 11:18
 

Denizli’de pekmez kazanları kaynamaya başladı

Denizli’de bağlar bozuldu, bağlardan çıkan üzümler pekmez haline gelmesi için kazanlarda kaynatılmaya başlandı.

Başta Çal İlçesi’nde üzüm yetiştiriciliğinin yaygın olduğu Denizli’de, hemen hemen her ilçesinde üzüm yetiştiriciliği yaygındır. Bu ilçelerden biride Çameli İlçesi’nde üretilen üzümler pekmez yapımı için kazanlar kaynatılmaya başlandı. Doğal yollarla saatlerce süren bir zahmetin ardından odun ateşinde kaynatılan üzümler, kış aylarında pekmez olarak sofraları süslerken, aynı zamanda kadınların ev ekonomilerine de katkı sağlıyor.   Yıl boyunca üretilen üzümler, geleneksel yöntemler kullanılarak, şifa kaynağı pekmeze dönüşüyor. Bağlardaki omcalardan toplanarak, sepetlerin içerisinde yıkanan üzümler, ilk olarak sıkılıyor. Daha sonra elde edilen şıra, özel toprak kullanılarak, saatler süren bir zahmetle odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Özellikle Denizli’li kadınlar hazırladıkları pekmez ile kış aylarında sofralarını süslerken, diğer yandan satışını gerçekleştirdikleri pekmez ile ev ekonomilerine de katkı sağlıyorlar. Bin bir zahmetle yetiştirilen üzümler, pekmez haline getirilmesi için Çameli İlçesi Belevi Mahallesi’nde ikamet eden Gülü Çakar, kurduğu kazanlarda kışa hazırlık olarak pekmez kaynattı. Odun ateşinde kaynayan kazanlarda uzun süren pekmeze kıvamını aldıran Çakar, yaptığı pekmezi sıcak sıcak misafirlerine ikram etti. Pekmezin nasıl yapıldığını ve lezzet katan inceliklerini anlatan Gülü Çakar , "Üzümü bağdan toplayıp çuvala katıyoruz. İçine bir miktar ak toprak koyuyor sonra çuvalın içindeki üzümleri özenle çiğneyerek eziyoruz. Üzüm suyunu havuza musluktan akıtıp duruluyoruz. Daha sonra üzüm suyunu kazanda kaynatıyoruz, bu kaynamaya kestirme diyoruz. Kazanda kaynatıp duruladığımız ve kestirme yaptığımız üzüm suyunu elde yaptığımız ocaktaki büyük kazana döküyor ve kaynatıyoruz. Kaynarken devamlı ve hızlı bir şekilde savuruyoruz. Ne kadar savurma işlemi hızlı yapılırsa pekmez o kadar kaliteli olur" dedi.
Denizli’de bağlar bozuldu, bağlardan çıkan üzümler pekmez haline gelmesi için kazanlarda kaynatılmaya başlandı.

Başta Çal İlçesi’nde üzüm yetiştiriciliğinin yaygın olduğu Denizli’de, hemen hemen her ilçesinde üzüm yetiştiriciliği yaygındır. Bu ilçelerden biride Çameli İlçesi’nde üretilen üzümler pekmez yapımı için kazanlar kaynatılmaya başlandı.

Doğal yollarla saatlerce süren bir zahmetin ardından odun ateşinde kaynatılan üzümler, kış aylarında pekmez olarak sofraları süslerken, aynı zamanda kadınların ev ekonomilerine de katkı sağlıyor.


 

Yıl boyunca üretilen üzümler, geleneksel yöntemler kullanılarak, şifa kaynağı pekmeze dönüşüyor. Bağlardaki omcalardan toplanarak, sepetlerin içerisinde yıkanan üzümler, ilk olarak sıkılıyor. Daha sonra elde edilen şıra, özel toprak kullanılarak, saatler süren bir zahmetle odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Özellikle Denizli’li kadınlar hazırladıkları pekmez ile kış aylarında sofralarını süslerken, diğer yandan satışını gerçekleştirdikleri pekmez ile ev ekonomilerine de katkı sağlıyorlar.

Bin bir zahmetle yetiştirilen üzümler, pekmez haline getirilmesi için Çameli İlçesi Belevi Mahallesi’nde ikamet eden Gülü Çakar, kurduğu kazanlarda kışa hazırlık olarak pekmez kaynattı. Odun ateşinde kaynayan kazanlarda uzun süren pekmeze kıvamını aldıran Çakar, yaptığı pekmezi sıcak sıcak misafirlerine ikram etti.

Pekmezin nasıl yapıldığını ve lezzet katan inceliklerini anlatan Gülü Çakar , "Üzümü bağdan toplayıp çuvala katıyoruz. İçine bir miktar ak toprak koyuyor sonra çuvalın içindeki üzümleri özenle çiğneyerek eziyoruz. Üzüm suyunu havuza musluktan akıtıp duruluyoruz. Daha sonra üzüm suyunu kazanda kaynatıyoruz, bu kaynamaya kestirme diyoruz. Kazanda kaynatıp duruladığımız ve kestirme yaptığımız üzüm suyunu elde yaptığımız ocaktaki büyük kazana döküyor ve kaynatıyoruz. Kaynarken devamlı ve hızlı bir şekilde savuruyoruz. Ne kadar savurma işlemi hızlı yapılırsa pekmez o kadar kaliteli olur" dedi.

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.