Kale ilçesinde 27’inci Geleneksel Biber Festivali başlıyor

KÜLTÜR (D20HA) - DENİZLİ20HABER.COM | 09.08.2023 - 15:33, Güncelleme: 09.08.2023 - 15:33
 

Kale ilçesinde 27’inci Geleneksel Biber Festivali başlıyor

Denizli'nin Kale ilçesinde yetiştirilen ve Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) 2008 yılında tescil ederek coğrafi işaret verilen Kale Biberi’nin tanıtımı amacıyla düzenlenen '27. Geleneksel Biber Festivali' 11-13 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Kale Belediyesi tarafından düzenlenecek '27. Geleneksel Biber Festivali'  kapsamında 'En İyi Kale Biberi' yarışması yapılacak, Zeynep Casalini ve İrem Derici konser verecek. Ayrıca festivalin son gününde yağlı pehlivan güreşleri düzenlenecek. Denizli’nin Kale ilçesinde yetiştirilen ve Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) 2008 yılında tescil ederek coğrafi işaret verilen Kale biberinin tanıtımı amacıyla düzenlenen "27. Geleneksel Biber Festivali" 11-13 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bölgedeki toprakların verimliliğinden kaynaklı olarak kendine has aromasıyla farklı bir tadı olan Kale biberi, kısıtlı bölgelerde yetiştiriliyor. Bu nedenle biber pazarında sınırlı tutuluyor. Kale biberinden sos, salça, pul biber, toz biber, tarhanalık biber olmak üzere çeşit çeşit kışlık ürün elde ediliyor. Kale ilçesi dışında kurutma özelliğini kaybeden Kale biberinin, ilçeden kurutulmuş halde alınması ön görülüyor. Kale Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç, Denizli Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, hafta sonu düzenlenecek festival kapsamında "En İyi Kale Biberi" yarışması yapılacağını, sanatçılar Zeynep Casalini ve İrem Derici'nin konser vereceğini bildirdi. Kale’nin ürün yelpazesinin geniş oluşundan da bahseden Başkan Sağınç, “Biberin yanında özellikle zeytin, kekik ve bir çok ürünü de içinde bulunduran bir ürün yelpazemiz de var. İlçemiz 400 rakımlardan 1500 rakımlara ulaşan bir coğrafi yapının üzerinde bulunuyor. Bu kapsamda inşallah Ekim ayında da Yöresel Ürünler Festivali’mizi gerçekleştireceğiz. Ben tekrar öncelikle gerçekleşecek olan Biber Festivali’mize herkesi davet ediyorum. 12 Ağustos Cumartesi günü ünlü sanatçımız İrem Derici konserimiz olacak” dedi.  Festivalin 3’üncü gününün etkinliğin en önemli ayaklarından bir tanesi olduğunu belirten SAğınç, "Solumda Güreş Ağamız Sezer Tomay, sağımda hocamız, efsane güreşçimiz Hüseyin Çokal’la birlikte ilçemizde Recep Tayyip Erdoğan Er Meydanı’nda güreşlerimizi gerçekleştireceğiz. Türkiye’nin her yöresinden gelecek olan değişik sıkletlerde güreşecek olan yaklaşık 600 güreşçimizle birlikte Yağlı Pehlivan Güreşleri’mizi gerçekleştireceğiz" ifadelerine yer verdi.
Denizli'nin Kale ilçesinde yetiştirilen ve Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) 2008 yılında tescil ederek coğrafi işaret verilen Kale Biberi’nin tanıtımı amacıyla düzenlenen '27. Geleneksel Biber Festivali' 11-13 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Kale Belediyesi tarafından düzenlenecek '27. Geleneksel Biber Festivali'  kapsamında 'En İyi Kale Biberi' yarışması yapılacak, Zeynep Casalini ve İrem Derici konser verecek. Ayrıca festivalin son gününde yağlı pehlivan güreşleri düzenlenecek.

Denizli’nin Kale ilçesinde yetiştirilen ve Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) 2008 yılında tescil ederek coğrafi işaret verilen Kale biberinin tanıtımı amacıyla düzenlenen "27. Geleneksel Biber Festivali" 11-13 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Bölgedeki toprakların verimliliğinden kaynaklı olarak kendine has aromasıyla farklı bir tadı olan Kale biberi, kısıtlı bölgelerde yetiştiriliyor. Bu nedenle biber pazarında sınırlı tutuluyor. Kale biberinden sos, salça, pul biber, toz biber, tarhanalık biber olmak üzere çeşit çeşit kışlık ürün elde ediliyor. Kale ilçesi dışında kurutma özelliğini kaybeden Kale biberinin, ilçeden kurutulmuş halde alınması ön görülüyor.

Kale Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç, Denizli Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, hafta sonu düzenlenecek festival kapsamında "En İyi Kale Biberi" yarışması yapılacağını, sanatçılar Zeynep Casalini ve İrem Derici'nin konser vereceğini bildirdi.

Kale’nin ürün yelpazesinin geniş oluşundan da bahseden Başkan Sağınç, “Biberin yanında özellikle zeytin, kekik ve bir çok ürünü de içinde bulunduran bir ürün yelpazemiz de var. İlçemiz 400 rakımlardan 1500 rakımlara ulaşan bir coğrafi yapının üzerinde bulunuyor. Bu kapsamda inşallah Ekim ayında da Yöresel Ürünler Festivali’mizi gerçekleştireceğiz. Ben tekrar öncelikle gerçekleşecek olan Biber Festivali’mize herkesi davet ediyorum. 12 Ağustos Cumartesi günü ünlü sanatçımız İrem Derici konserimiz olacak” dedi. 

Festivalin 3’üncü gününün etkinliğin en önemli ayaklarından bir tanesi olduğunu belirten SAğınç, "Solumda Güreş Ağamız Sezer Tomay, sağımda hocamız, efsane güreşçimiz Hüseyin Çokal’la birlikte ilçemizde Recep Tayyip Erdoğan Er Meydanı’nda güreşlerimizi gerçekleştireceğiz. Türkiye’nin her yöresinden gelecek olan değişik sıkletlerde güreşecek olan yaklaşık 600 güreşçimizle birlikte Yağlı Pehlivan Güreşleri’mizi gerçekleştireceğiz" ifadelerine yer verdi.

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (1 )

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Ahmet
(11.08.2023 15:22 - #841)
Konser İptal oldu yanlis haber oldu silin lütfen
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.