Karaçay; “Sansür Yasası Değil, Gazetecilik Meslek Yasası İstiyoruz”

DENİZLİ (D20HA) - DENİZLİ20HABER.COM | 24.07.2022 - 11:23, Güncelleme: 24.07.2022 - 11:23
 

Karaçay; “Sansür Yasası Değil, Gazetecilik Meslek Yasası İstiyoruz”

Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Muhammet Karaçay, Türk basınında sansürün kaldırılışının 114. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Karaçay,” Sansür yasası değil, gazetecilik meslek yasası istiyoruz” dedi.

Karaçay mesajında, “24 Temmuz 2022 günü sansürün kaldırılışının 114. yılını kutluyoruz. Aslında bu yıl; meslek yasası beklerken, ufukta yeni sansür yasalarının geleceği haberleri altında kutlanıyor. Sansürün kaldırılma süreci, 1908 yılındaki mücadele sonucunda kazanılıyor.  Genç Türkiye Cumhuriyeti’nde 38 yıl sonra 24 Temmuz 1946 yılında Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlanmaya başlıyor. Sansürün kaldırılışının üzerinden 114 yıl geçse de basın sektörü bugün bir çok konuda sorunla boğuşuyor. Medya çalışanları, sansür yasası değil, meslek yasası beklemektedir. Basın sektöründeki sorunların kaynağında “Gazetecilik Meslek Yasası’nın olmaması yatmaktadır. Gazetecilik mesleğini kimlerin yapabileceğini düzenleyen yasaya acilen ihtiyaç vardır. TBMM’de bulunan siyasi partilerden bu yasanın ivedi olarak çıkartılmasını bekliyoruz. Gazetecilik özel bir eğitim gerektirmesine rağmen, bu mesleğe eğitim seviyesi ne olursa olsun herkes girebilmektedir. Gazeteciliğin kimler tarafından yapılabileceğini belirleyen meslek yasasının acilen çıkartılmasını talep ediyoruz. Teknolojinin hızla gelişimi ve internet ağının her noktaya ulaşmasıyla birlikte, ülkemizde internet haberciliği büyük bir gelişim gösterdi. İnternet Haber Yasasının da bir an önce meslek örgütlerinin de katılımıyla gecikmeden çıkarılması gerekmektedir. İstihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan internet haber siteleri yasal düzenleme beklemektedir.  Basın sektörünün sorunlarının çözülerek, halkın haber alma hakkını sorunsuz ve objektif olarak kullanması dileğimizdir. Yazdıkları haberden yaptıkları yorumdan tutuklanmayan ve hapis cezası almayan gazetecilerin yılı olması dileğimle,  24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlar, görevlerinde başarılar dileriz. Sansürsüz vermek ve haber almak halkımızın hakkıdır.”
Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Muhammet Karaçay, Türk basınında sansürün kaldırılışının 114. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Karaçay,” Sansür yasası değil, gazetecilik meslek yasası istiyoruz” dedi.

Karaçay mesajında, “24 Temmuz 2022 günü sansürün kaldırılışının 114. yılını kutluyoruz. Aslında bu yıl; meslek yasası beklerken, ufukta yeni sansür yasalarının geleceği haberleri altında kutlanıyor. Sansürün kaldırılma süreci, 1908 yılındaki mücadele sonucunda kazanılıyor.  Genç Türkiye Cumhuriyeti’nde 38 yıl sonra 24 Temmuz 1946 yılında Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlanmaya başlıyor. Sansürün kaldırılışının üzerinden 114 yıl geçse de basın sektörü bugün bir çok konuda sorunla boğuşuyor. Medya çalışanları, sansür yasası değil, meslek yasası beklemektedir.

Basın sektöründeki sorunların kaynağında “Gazetecilik Meslek Yasası’nın olmaması yatmaktadır. Gazetecilik mesleğini kimlerin yapabileceğini düzenleyen yasaya acilen ihtiyaç vardır. TBMM’de bulunan siyasi partilerden bu yasanın ivedi olarak çıkartılmasını bekliyoruz. Gazetecilik özel bir eğitim gerektirmesine rağmen, bu mesleğe eğitim seviyesi ne olursa olsun herkes girebilmektedir. Gazeteciliğin kimler tarafından yapılabileceğini belirleyen meslek yasasının acilen çıkartılmasını talep ediyoruz.

Teknolojinin hızla gelişimi ve internet ağının her noktaya ulaşmasıyla birlikte, ülkemizde internet haberciliği büyük bir gelişim gösterdi. İnternet Haber Yasasının da bir an önce meslek örgütlerinin de katılımıyla gecikmeden çıkarılması gerekmektedir. İstihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan internet haber siteleri yasal düzenleme beklemektedir. 

Basın sektörünün sorunlarının çözülerek, halkın haber alma hakkını sorunsuz ve objektif olarak kullanması dileğimizdir. Yazdıkları haberden yaptıkları yorumdan tutuklanmayan ve hapis cezası almayan gazetecilerin yılı olması dileğimle,  24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlar, görevlerinde başarılar dileriz. Sansürsüz vermek ve haber almak halkımızın hakkıdır.”

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.