Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden; 'Kalaycılık'

YAŞAM (D20HA) - DENİZLİ20HABER.COM | 12.10.2022 - 11:48, Güncelleme: 12.10.2022 - 11:48
 

Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden; 'Kalaycılık'

Bir zamanlar ara sokaklarda seyyar olarak da yapılan ‘Kalaycılık’ mesleği gelişen teknolojiye yenik düştü. Gelişen teknoloji ve mutfaklarda bakırdan yapılan malzemelerin yerini çelik, alüminyum ve teflon malzemelerin alması ile birlikte kalaycılık mesleği yavaş yavaş yok oluyor.

Zonguldak’tan Denizli’nin Çameli İlçesi’ne gelen, eskiden siparişleri yetiştirmekte zorlandığını şimdi ise insanların eskisi kadar rağbet görmediğini belirten Ahmet Akyüz, şehir şehir ilçe ilçe köy köy gezerek kalaycılık yaparak geçimini sağlamaya çalıştığını söyledi. “BU MESLEĞİ, BABAMIN YANINDA ÖĞRENDİM” Çameli’ye her yıl gelerek 30 yıldır kalaycılık yaptığını anlatan Ahmet Akyüz; “Kalaycılık mesleği benim dedelerimden kalan meslektir. Babamın yanında bu mesleği öğrendim. Daha önce kalaycılığı köyde yapardık. Ailemi geçimini sağlamak için gezerek kalaycılık yapmaya başladık. Ailemle gezerek kalaycılık yapıyoruz. Gittiğim yerlerde bizi tanıyan müşterilerimiz var. Onların eşyalarını kalaylıyoruz bakır kaptaki sağlık ve lezzetin başka hiçbir kapta olmadığını belirtti. Gurbette çalışmak zor oluyor çocuklarımızı özlüyoruz. Bazen 3 ay eve gitmediğimiz oluyor. Geçimizi sağlamak durumundayız” dedi. “200 YILLIK GÜĞÜM KALAYLADIM” Çameli’de kalayladığı kaplar arasında 200 yıllık bir güğümü kalayladığını belirten Akyüz, “Çoğu zaman tarihi kaplar elimize çok geçiyor. Üzerinde Osmanlıca veya Arapça yazılar bulunan kapları kalaylıyoruz. Kalaycılık mesleği artık bitme evresine geldi. Bizden sonra yapan olur mu bilemiyorum” ifadelerini kullandı.
Bir zamanlar ara sokaklarda seyyar olarak da yapılan ‘Kalaycılık’ mesleği gelişen teknolojiye yenik düştü. Gelişen teknoloji ve mutfaklarda bakırdan yapılan malzemelerin yerini çelik, alüminyum ve teflon malzemelerin alması ile birlikte kalaycılık mesleği yavaş yavaş yok oluyor.

Zonguldak’tan Denizli’nin Çameli İlçesi’ne gelen, eskiden siparişleri yetiştirmekte zorlandığını şimdi ise insanların eskisi kadar rağbet görmediğini belirten Ahmet Akyüz, şehir şehir ilçe ilçe köy köy gezerek kalaycılık yaparak geçimini sağlamaya çalıştığını söyledi.

“BU MESLEĞİ, BABAMIN YANINDA ÖĞRENDİM”

Çameli’ye her yıl gelerek 30 yıldır kalaycılık yaptığını anlatan Ahmet Akyüz; “ Kalaycılık mesleği benim dedelerimden kalan meslektir. Babamın yanında bu mesleği öğrendim. Daha önce kalaycılığı köyde yapardık. Ailemi geçimini sağlamak için gezerek kalaycılık yapmaya başladık. Ailemle gezerek kalaycılık yapıyoruz. Gittiğim yerlerde bizi tanıyan müşterilerimiz var. Onların eşyalarını kalaylıyoruz bakır kaptaki sağlık ve lezzetin başka hiçbir kapta olmadığını belirtti. Gurbette çalışmak zor oluyor çocuklarımızı özlüyoruz. Bazen 3 ay eve gitmediğimiz oluyor. Geçimizi sağlamak durumundayız” dedi.

200 YILLIK GÜĞÜM KALAYLADIM”

Çameli’de kalayladığı kaplar arasında 200 yıllık bir güğümü kalayladığını belirten Akyüz, “Çoğu zaman tarihi kaplar elimize çok geçiyor. Üzerinde Osmanlıca veya Arapça yazılar bulunan kapları kalaylıyoruz. Kalaycılık mesleği artık bitme evresine geldi. Bizden sonra yapan olur mu bilemiyorum” ifadelerini kullandı.

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.