Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti 'Arabaşı'

DENİZLİ (D20HA) - DENİZLİ20HABER.COM | 06.02.2022 - 14:14, Güncelleme: 06.02.2022 - 14:14
 

Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti 'Arabaşı'

Denizli’nin Çameli İlçesi’nin önemli yemekleri arasında yer alan ‘Arabaşı Çorbası ilçede kış mevsiminin vazgeçilmez yöresel yemeklerindendir.

BİR YEMEK KÜLTÜRÜ ARABAŞI Eskiden kış mevsiminde özellikle av hayvanlarının etiyle pişirilen çorba, bugün ise tavuk, kaz ve hindi etiyle yapılıyor. Arabaşı bir araya toplanma vesilesidir, dostluktur. Arabaşı, konuşup, muhabbet etme vesilesidir. Tabii ki toplumlar gelenekleriyle, kültürleriyle yaşar. Gelenekler, geçmişi geleceğe taşıyan önemli unsurlardır. VİRÜS NEDENİYLE BU SENE ÇEKİRDEK AİLE ARASINDA Çok katlı binalarla birlikte televizyon ve internet, akıllı telefonlarının bağımlılığının komşuluk ilişkilerini ortadan kaldırdığı günümüzde Çameli’de arabaşı geleneği, komşuların, arkadaş topluluklarının bir araya gelip, dayanışmalarını, sohbet etmelerine vesile oluyor. Çameli’de tüm Dünya’da koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl toplu etkinlik ve yemeklerden uzak durulsa da çekirdek aileler bu geleneği devam ettiriyor. SICAK ÇORBAYLA SOĞUK HAMURUN BULUŞMASI Çameli’de  kış mevsiminde gribal enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırmasıyla da bilinen arabaşı çorbası, vatandaşlarca sıklıkla tercih ediliyor.  Arabaşı çorbası, kavrulmuş un, acı biber, tavuk, kaz, hindi gibi kanatlı hayvan etiyle pişiriliyor. Arabaşının hamuru ise un, su ve tuzla hazırlanıyor. Kaynayan suyun içine atılan un, karıştırılarak bulamaç kıvamına getirilir. Daha sonra bir tepsiye dökülen hamur soğutuluyor. Soğuyan hamur, baklava dilimi şeklinde kesilir Kaşığa önce soğuk hamur, ardından çorba alınıyor ve çiğnenmeden yutuluyor. Havanın soğumasıyla hemen her mutfakta bu çorbanın yapıldığını belirten vatandaşlar “Acı ve tavuk suyundan olduğu için oldukça faydalıdır. İçimizi ısıtır. Nezle ve gribin bir numaralı düşmanıdır. Vücudun hastalıklara karşı bağışıklığını arttırır. LEZZET İÇİN YÜZLERCE KM UZAKLIKTAN GELİYORLAR Havanın soğumasıyla hemen her mutfakta bu çorbanın yapıldığını belirten vatandaşlar çocuklarımız ve arkadaşlarımız Çameli'nde bu çorbayı içmek için kilometrelerce yoldan geliyorlar Soğukta lezzeti ve tadı başka oluyor “Acı ve tavuk suyundan olduğu için oldukça faydalıdır. İçimizi ısıtır. Nezle ve gribin bir numaralı düşmanıdır. Vücudun hastalıklara karşı bağışıklığını arttırır.
Denizli’nin Çameli İlçesi’nin önemli yemekleri arasında yer alan ‘Arabaşı Çorbası ilçede kış mevsiminin vazgeçilmez yöresel yemeklerindendir.

BİR YEMEK KÜLTÜRÜ ARABAŞI

Eskiden kış mevsiminde özellikle av hayvanlarının etiyle pişirilen çorba, bugün ise tavuk, kaz ve hindi etiyle yapılıyor. Arabaşı bir araya toplanma vesilesidir, dostluktur. Arabaşı, konuşup, muhabbet etme vesilesidir. Tabii ki toplumlar gelenekleriyle, kültürleriyle yaşar. Gelenekler, geçmişi geleceğe taşıyan önemli unsurlardır.

VİRÜS NEDENİYLE BU SENE ÇEKİRDEK AİLE ARASINDA

Çok katlı binalarla birlikte televizyon ve internet, akıllı telefonlarının bağımlılığının komşuluk ilişkilerini ortadan kaldırdığı günümüzde Çameli’de arabaşı geleneği, komşuların, arkadaş topluluklarının bir araya gelip, dayanışmalarını, sohbet etmelerine vesile oluyor. Çameli’de tüm Dünya’da koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl toplu etkinlik ve yemeklerden uzak durulsa da çekirdek aileler bu geleneği devam ettiriyor.

SICAK ÇORBAYLA SOĞUK HAMURUN BULUŞMASI

Çameli’de  kış mevsiminde gribal enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırmasıyla da bilinen arabaşı çorbası, vatandaşlarca sıklıkla tercih ediliyor.  Arabaşı çorbası, kavrulmuş un, acı biber, tavuk, kaz, hindi gibi kanatlı hayvan etiyle pişiriliyor. Arabaşının hamuru ise un, su ve tuzla hazırlanıyor. Kaynayan suyun içine atılan un, karıştırılarak bulamaç kıvamına getirilir. Daha sonra bir tepsiye dökülen hamur soğutuluyor. Soğuyan hamur, baklava dilimi şeklinde kesilir Kaşığa önce soğuk hamur, ardından çorba alınıyor ve çiğnenmeden yutuluyor.

Havanın soğumasıyla hemen her mutfakta bu çorbanın yapıldığını belirten vatandaşlar “Acı ve tavuk suyundan olduğu için oldukça faydalıdır. İçimizi ısıtır. Nezle ve gribin bir numaralı düşmanıdır. Vücudun hastalıklara karşı bağışıklığını arttırır.

LEZZET İÇİN YÜZLERCE KM UZAKLIKTAN GELİYORLAR

Havanın soğumasıyla hemen her mutfakta bu çorbanın yapıldığını belirten vatandaşlar çocuklarımız ve arkadaşlarımız Çameli'nde bu çorbayı içmek için kilometrelerce yoldan geliyorlar Soğukta lezzeti ve tadı başka oluyor “Acı ve tavuk suyundan olduğu için oldukça faydalıdır. İçimizi ısıtır. Nezle ve gribin bir numaralı düşmanıdır. Vücudun hastalıklara karşı bağışıklığını arttırır.

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.