Uyuz, 15 dakikalık temasla bulaşıyor

SAĞLIK (D20HA) - DENİZLİ20HABER.COM | 31.10.2023 - 11:14, Güncelleme: 31.10.2023 - 11:14
 

Uyuz, 15 dakikalık temasla bulaşıyor

Türkiye’de uyuz hastalığı vakaları artıyor. Bu artış, uyuz parazitinin ilaçlara direnç göstermesine bağlanıyor. Uzmanlar tedavinin bireysel değil, aynı evi paylaşan tüm aileyi kapsayacak şekilde yapılması gerektiğini belirtiyor.

Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzman Dr. Gürkan Yardımcı, uyuza neden olan parazitin gözle görülemeyecek kadar küçük olduğunu ve bulaşabilmesi için 15-20 dakikalık temasın yeterli olduğunu söyledi. Yardımcı, ilaç tedavisinin yanı sıra kıyafetler ve ev eşyaları hijyeninin de sağlanması gerektiğini kaydetti. EN ÖNEMLİ BELİRTİ: ŞİDDETLİ KAŞINTI Dr. Gürkan Yardımcı, uyuz hastalığıyla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Hastalığın bulaşmasından sonra genellikle 4 ila 6 hafta süren bir kuluçka dönemi bulunuyor. Bu dönemde kişide belirti görülmeyebilir ancak uyuz parazitini derisinde taşımaktadır.” “Kuluçkadan sonra özellikle geceleri ve sıcak ortamlardaki şiddetli kaşıntı, hastalığın en önemli belirtisidir. El parmakları, avuç içi ve el bileklerinde paraziti, yumurtalarını ve dışkılarını içeren tünel adlı yapılar görülür. Kaşıntı erkeklerde genital bölge, koltuk altı, bel ve kalçalarda; kadınlarda ise meme bölgesi, göbek deliği çevresi, koltuk altı ve kalça bölgesinde yoğundur. Bebek ve çocuklarda ayak tabanları ve saçlı deri, tünellerin gözlendiği, kaşıntının yoğun olduğu yerlerdir.” ‘SİRKELİ SUYLA ETRAFI SİLİN’ Dr. Yardımcı’nın hijyen önerileri şöyle: *Çarşaf, yastık kılıfı, giysiler, iç çamaşırları gibi tekstil ürünleri, 60 derece ve üzerinde yıkanmalı, yüksek ayarda ütülenmeli. *Bu şekilde temizlenemeyen tekstil ürünleri, 7-10 gün süreyle ağzı sıkıca bağlanmış bir poşette bekletilmeli, sonra yıkanıp, ütülenmeli. *Koltuk, sandalye, kapı kolları gibi sık temas edilen ancak yıkanamayan eşyalar, sirkeli su ile sık sık silinmeli.
Türkiye’de uyuz hastalığı vakaları artıyor. Bu artış, uyuz parazitinin ilaçlara direnç göstermesine bağlanıyor. Uzmanlar tedavinin bireysel değil, aynı evi paylaşan tüm aileyi kapsayacak şekilde yapılması gerektiğini belirtiyor.

Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzman Dr. Gürkan Yardımcı, uyuza neden olan parazitin gözle görülemeyecek kadar küçük olduğunu ve bulaşabilmesi için 15-20 dakikalık temasın yeterli olduğunu söyledi. Yardımcı, ilaç tedavisinin yanı sıra kıyafetler ve ev eşyaları hijyeninin de sağlanması gerektiğini kaydetti.

EN ÖNEMLİ BELİRTİ: ŞİDDETLİ KAŞINTI

Dr. Gürkan Yardımcı, uyuz hastalığıyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Hastalığın bulaşmasından sonra genellikle 4 ila 6 hafta süren bir kuluçka dönemi bulunuyor. Bu dönemde kişide belirti görülmeyebilir ancak uyuz parazitini derisinde taşımaktadır.”

“Kuluçkadan sonra özellikle geceleri ve sıcak ortamlardaki şiddetli kaşıntı, hastalığın en önemli belirtisidir. El parmakları, avuç içi ve el bileklerinde paraziti, yumurtalarını ve dışkılarını içeren tünel adlı yapılar görülür. Kaşıntı erkeklerde genital bölge, koltuk altı, bel ve kalçalarda; kadınlarda ise meme bölgesi, göbek deliği çevresi, koltuk altı ve kalça bölgesinde yoğundur. Bebek ve çocuklarda ayak tabanları ve saçlı deri, tünellerin gözlendiği, kaşıntının yoğun olduğu yerlerdir.”

‘SİRKELİ SUYLA ETRAFI SİLİN’

Dr. Yardımcı’nın hijyen önerileri şöyle:

*Çarşaf, yastık kılıfı, giysiler, iç çamaşırları gibi tekstil ürünleri, 60 derece ve üzerinde yıkanmalı, yüksek ayarda ütülenmeli.

*Bu şekilde temizlenemeyen tekstil ürünleri, 7-10 gün süreyle ağzı sıkıca bağlanmış bir poşette bekletilmeli, sonra yıkanıp, ütülenmeli.

*Koltuk, sandalye, kapı kolları gibi sık temas edilen ancak yıkanamayan eşyalar, sirkeli su ile sık sık silinmeli.

Denizli HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.