TAHİR ÇALGÜNER
Köşe Yazarı
TAHİR ÇALGÜNER
 

ÇAL'da Coğrafya kader değil erişebilirlik her şeydir

Çal ilçesinin sanayi yatırımı açısından gelişmemesinin sebeplerinden bir tanesi Çal çevresi yol ağı alt yapısının geliştirilmemesi ve alternatif yol bağlantı güzergâhlarının devreye sokulmamasıdır. Güneyden Denizli merkezinden Kuzeyden ise Çivril'in baskıladığı alanda sıkışan ve sermayenin ilk anda filtrelenmesine neden olan iki büyük yerleşime geçilerek Çal’a ulaşılıyor. Dolayısıyla Çal'ın gölgede kalan bir fidan gibi boyu uzamıyor. Bunun bilinçli bir tercih olduğunu düşünüyorum. Siyasi nedenleri var. Çal’ın "Tarım Kent" olması ile övünen üzümü ve şarabı kader olarak gösteren yerli tamahkarların da gelinen noktada sorunda büyük payı var. Öneri Ulaşım Ağı ve Çal Kalkınma Vadisi koridoru Çal kentine Kuzeyden ve Güneyden yapılan baskıları ortadan kaldırmak ve karayolu ile yerleşmenin direkt bağlantısını kurmak için Doğu koridorunun acilen devreye sokulması ve öneri bağlantı yolu kan damarı ile kentin beslenmesi lazım. İzmir-Aydın-Denizli otoyolu ile Afyon -Antalya -Alanya otoyolu yapımında hızlı gelişmeler var. Afyon-Antalya otoyolunda n bir kavşak ile içeriye alınan duble yol önerim harita üzerinde şemalandırılmıştır. Bu yol Baklanın kuzeyinden bir meme yaparak Çivril yoluna bağlanacaktır. Yolun Baklan içine uzanan bölümü ise; Bekilli-Süller Baklan gelişim aksını karşılayacak şekilde Baklan ve Dağal merkezli bir Kalkınma vadisine saplanan ulaşımın ve Yeni merkezin belkemiği olacaktır. Bu bağlamda; Çal Organize sanayi yeni bölgesinin yer seçimi Süller-Bekilli yolu üzerinde belirginleşiyor. ÇAL adı verilen bu alt bölgedeki ilçelerin yeni sanayi ve iş merkezleri ile canlandırmasının yanında; Çal bölgesinin unutulmuş kolu olan Dinar yönüne kadar gitmesi de; projeye anlam katan diğer bir unsurdur. Çal'a büyük resim içindeki bölgesiyle birlikte baktığımızda kaderini değiştirecek kapıların açılması mümkündür. Sadece Niyet ve azim lazım. Yerel Seçimler öncesi Çal belediye başkan aday adaylarına benden bir öneri olsun. İlçenin ihmal edilmiş 100.000'lik Çevre Düzeni Planı ve Nazım planlarını tekrar ele almak için de iyi bir fırsat olur. Çal'ın önünü açılır... Çal'ın geleceği ve kalkınma hamlesi böylelikle daha sağlıklı gerçekleşir.
Ekleme Tarihi: 16 Aralık 2023 - Cumartesi

ÇAL'da Coğrafya kader değil erişebilirlik her şeydir

Çal ilçesinin sanayi yatırımı açısından gelişmemesinin sebeplerinden bir tanesi Çal çevresi yol ağı alt yapısının geliştirilmemesi ve alternatif yol bağlantı güzergâhlarının devreye sokulmamasıdır.

Güneyden Denizli merkezinden Kuzeyden ise Çivril'in baskıladığı alanda sıkışan ve sermayenin ilk anda filtrelenmesine neden olan iki büyük yerleşime geçilerek Çal’a ulaşılıyor.

Dolayısıyla Çal'ın gölgede kalan bir fidan gibi boyu uzamıyor.

Bunun bilinçli bir tercih olduğunu düşünüyorum.

Siyasi nedenleri var.

Çal’ın "Tarım Kent" olması ile övünen üzümü ve şarabı kader olarak gösteren yerli tamahkarların da gelinen noktada sorunda büyük payı var.

Öneri Ulaşım Ağı ve Çal Kalkınma Vadisi koridoru

Çal kentine Kuzeyden ve Güneyden yapılan baskıları ortadan kaldırmak ve karayolu ile yerleşmenin direkt bağlantısını kurmak için Doğu koridorunun acilen devreye sokulması ve öneri bağlantı yolu kan damarı ile kentin beslenmesi lazım.

İzmir-Aydın-Denizli otoyolu ile Afyon -Antalya -Alanya otoyolu yapımında hızlı gelişmeler var.

Afyon-Antalya otoyolunda n bir kavşak ile içeriye alınan duble yol önerim harita üzerinde şemalandırılmıştır.

Bu yol Baklanın kuzeyinden bir meme yaparak Çivril yoluna bağlanacaktır.

Yolun Baklan içine uzanan bölümü ise; Bekilli-Süller Baklan gelişim aksını karşılayacak şekilde Baklan ve Dağal merkezli bir Kalkınma vadisine saplanan ulaşımın ve Yeni merkezin belkemiği olacaktır.

Bu bağlamda; Çal Organize sanayi yeni bölgesinin yer seçimi Süller-Bekilli yolu üzerinde belirginleşiyor.

ÇAL adı verilen bu alt bölgedeki ilçelerin yeni sanayi ve iş merkezleri ile canlandırmasının yanında; Çal bölgesinin unutulmuş kolu olan Dinar yönüne kadar gitmesi de; projeye anlam katan diğer bir unsurdur.

Çal'a büyük resim içindeki bölgesiyle birlikte baktığımızda kaderini değiştirecek kapıların açılması mümkündür.

Sadece Niyet ve azim lazım.

Yerel Seçimler öncesi Çal belediye başkan aday adaylarına benden bir öneri olsun.

İlçenin ihmal edilmiş 100.000'lik Çevre Düzeni Planı ve Nazım planlarını tekrar ele almak için de iyi bir fırsat olur.

Çal'ın önünü açılır... Çal'ın geleceği ve kalkınma hamlesi böylelikle daha sağlıklı gerçekleşir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yaşar kinacı
(16.12.2023 14:06 - #284)
Güzel bir öneri. Çal vizyonu budur işte.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.