TAHİR ÇALGÜNER
Köşe Yazarı
TAHİR ÇALGÜNER
 

Çal'da neler oluyor?

Ak Parti'nin bir aday ile Cumhur ittifakından seçime girmesini şuan için riskli bulan AK parti her ne kadar MHP'nin belediye başkanı ile bazı sorunları olsa da; bir dönem sonrasını planlarken bu dönemki seçimlerde yapacaklarından da vazgeçmiyor. Çal'da üzüm sermaye ittifakının bir sonucu olarak oluşan fiili MHP-CHP işbirliğinde MHP'nin yerine geçerek ara dönemin yerel koşullarını kendi lehine çevirmeye çalışıyor. Geçen dönemde yaklaşık 1500-2000 seçmen oyunun partililik tepkisi ve kararsız seçmen oylarının DSP'ye geçmesi ile havuzlandığı tespitli. Hal böyle olunca, Çal AKP kurmayları Belediye Başkanı seçimlerinde çareyi muhalefet partilerini dizayn etmekte bulmuş olacaklar ki; bir guguk kuşu adayını muhalefetin içine yerleştirmeye çalışıyor. Bu kişi İYİ partiden. Aday gösterilir yada gösterilmez ise büyük bir ihtimal istifa ederek CHP listelerinden başkan yardımcısı olarak seçime girecek. İYİ parti içindeki bekleme süresi ve kararsızlık hali de bu yüzden. Bir anlamda İyi parti üzerinden bir kısa devre yaptırarak CHP ile yarı ittifak durumunun yaratılması ve üstüne 1500 civarındaki yüzer gezer oyun yer değiştirmesi ile de dengeler değişebilir. Ancak böyle bir durumda da İYİ partinin ikiye bölünmesi tehlikesi de var. Bu durumda; İyi Partinin diğer yarısı ile CHP küskünlerinin diğer yarısının ise hangi platöner adayın üzerinde toplanır sorusu önemli. "Guguk kuşu"  bu işlevi tam anlamıyla göremez. CHP'nin listesine girecek isimlerin de aynı zamanda özenle seçilmesi gerek. Bu şartlar sağlanırsa; belediye meclisi tablosunda MHP'ye karşı; CHP'den ama kendilerine yakın bir meclis kompozisyonu kurmak da avantajlı olabilir. Böyle bir senaryoda yalnız bırakılan MHP'li başkanın, eğer İYİ partinin seçmeninin en az yarısına tekabül edecek bir oy getirisi olan bir partneri yanında bulamaması durumunda; seçimi alması zora girer ya da geçen seçimlerden daha az bir fark iki taraf arasında gider gelir. Hatta MHP Çal'da 2014 yılı durumuna geriler. MHP’li Belediye başkanı adayının yanına çekeceği yeni ismin kim olacağı önemli. Çünkü; O kişi de bağımsız olarak ya da başka bir partiden aday olarak girerse MHP'li başkan bu durumda da ikinci bir oy kaybına uğrar. Yani daha net bir anlatımla; Yardımcısı Adnan Tatar'ın yerine geçebilecek bir transfer Yılbaşı sonrası Çal siyasetini biraz daha hareketlendirecek gibi. Üzüm ve Sarap sektörü sermayesinin dönüşümü ve yeni yerel piyasa aktörleri ve dengelerin yerine oturması Çal Yerel Siyasetinde temsili, Genel siyasetin de ötesinde bir varlık konusudur. 2029 'un Çal'ının yerel siyasetini 2024 yılında Çallı’dan habersiz kendi aralarında belirleseler de; Son karar yine (Denizli ilçeleri arasında sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi 11.sırada olan)  Çal halkının!
Ekleme Tarihi: 30 Aralık 2023 - Cumartesi

Çal'da neler oluyor?

Ak Parti'nin bir aday ile Cumhur ittifakından seçime girmesini şuan için riskli bulan AK parti her ne kadar MHP'nin belediye başkanı ile bazı sorunları olsa da; bir dönem sonrasını planlarken bu dönemki seçimlerde yapacaklarından da vazgeçmiyor.

Çal'da üzüm sermaye ittifakının bir sonucu olarak oluşan fiili MHP-CHP işbirliğinde MHP'nin yerine geçerek ara dönemin yerel koşullarını kendi lehine çevirmeye çalışıyor.

Geçen dönemde yaklaşık 1500-2000 seçmen oyunun partililik tepkisi ve kararsız seçmen oylarının DSP'ye geçmesi ile havuzlandığı tespitli.

Hal böyle olunca,

Çal AKP kurmayları Belediye Başkanı seçimlerinde çareyi muhalefet partilerini dizayn etmekte bulmuş olacaklar ki; bir guguk kuşu adayını muhalefetin içine yerleştirmeye çalışıyor.

Bu kişi İYİ partiden.

Aday gösterilir yada gösterilmez ise büyük bir ihtimal istifa ederek CHP listelerinden başkan yardımcısı olarak seçime girecek.

İYİ parti içindeki bekleme süresi ve kararsızlık hali de bu yüzden.

Bir anlamda İyi parti üzerinden bir kısa devre yaptırarak CHP ile yarı ittifak durumunun yaratılması ve üstüne 1500 civarındaki yüzer gezer oyun yer değiştirmesi ile de dengeler değişebilir.

Ancak böyle bir durumda da İYİ partinin ikiye bölünmesi tehlikesi de var.

Bu durumda; İyi Partinin diğer yarısı ile CHP küskünlerinin diğer yarısının ise hangi platöner adayın üzerinde toplanır sorusu önemli.

"Guguk kuşu"  bu işlevi tam anlamıyla göremez.

CHP'nin listesine girecek isimlerin de aynı zamanda özenle seçilmesi gerek.

Bu şartlar sağlanırsa; belediye meclisi tablosunda MHP'ye karşı; CHP'den ama kendilerine yakın bir meclis kompozisyonu kurmak da avantajlı olabilir.

Böyle bir senaryoda yalnız bırakılan MHP'li başkanın, eğer İYİ partinin seçmeninin en az yarısına tekabül edecek bir oy getirisi olan bir partneri yanında bulamaması durumunda; seçimi alması zora girer ya da geçen seçimlerden daha az bir fark iki taraf arasında gider gelir.

Hatta MHP Çal'da 2014 yılı durumuna geriler.

MHP’li Belediye başkanı adayının yanına çekeceği yeni ismin kim olacağı önemli.

Çünkü;

O kişi de bağımsız olarak ya da başka bir partiden aday olarak girerse MHP'li başkan bu durumda da ikinci bir oy kaybına uğrar.

Yani daha net bir anlatımla; Yardımcısı Adnan Tatar'ın yerine geçebilecek bir transfer Yılbaşı sonrası Çal siyasetini biraz daha hareketlendirecek gibi.

Üzüm ve Sarap sektörü sermayesinin dönüşümü ve yeni yerel piyasa aktörleri ve dengelerin yerine oturması Çal Yerel Siyasetinde temsili, Genel siyasetin de ötesinde bir varlık konusudur.

2029 'un Çal'ının yerel siyasetini 2024 yılında Çallı’dan habersiz kendi aralarında belirleseler de;

Son karar yine (Denizli ilçeleri arasında sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi 11.sırada olan)  Çal halkının!

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Süller akif dogan
(30.12.2023 15:57 - #290)
Çal siyasetinin emarı çekilmiş Çalli'ñin eline verilmiş bir yorum.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.