TAHİR ÇALGÜNER
Köşe Yazarı
TAHİR ÇALGÜNER
 

Denizli Horozu Evet Ama Yetmez!

Horozun olduğu yerde tavuk olur diyeceğim ama Denizli ili ve ilçelerinde tavukçuluk horoza verilen değer kadar değil. Milli ve yerli ırkların geliştirilmesi için Atatürk tarafından kurulan Atatürk Orman Çiftliği şuan bu görevi çok fazla yerine getiremiyor. İngilizce'de hindi "turkey", yani "Türk kuşu" demektir. Türkçe'de hindi "hindi"  demektir. Beç tavuğu olarak bilinen ve önemli bir protein kaynağı olan ve Tarihi Osmanlı'ya kadar dayana bu ihraç kümes hayvanının ismini çok az kişi bilir. Resmini bile görmemiştir. Endonezya tavuğu adı verilen yumurtası dahil her organı siyah olan ve ithal edilen tavuk ve horozun, Horozkent olan Denizli 'de yerli ırklarla melezlenerek yerel şartlara uyum sağlayan Milli ve yerli yeni bir genetik tür oluşturma projesi gündemde bile değil. Milli ve yerli olmak gök kuşağı renklerine boyanan LGBT Horoz heykelini Denizli meydanına dikmek olmasa gerek. Milli ve Yerli Denizli horozunun kanına kan katmak ve yanına eş Milli ve Yerli değerlerini üretebilmekten geçiyor. Yani hem özde hem sözde. Denizli ilçelerinde Denizli kümes hayvancılığı genetik yeni Milli ırk projelerine destek vermek; Denizli’nin pilot ilçelerini yerel ölçekte birer  "Denizli Mudurnusu"  yapabilmekten geçer. Osmanlı döneminde tavuk yetiştiricilerinin en çok tercih ettiği İspençin yerli ırk olarak tescillenmesi için 3 yıl süren akademik çalışmalar tamamlanırken; Sultan tavuğu Milli ırk olarak tescil edilirken, Denizli Tavuk cinsinin veya ikinci yeni bir Denizli horoz ırkının da geliştirilmesi de pekala mümkün. Böylelikle Denizli horozunun Milliliğine sembolik anlamdan öte  Millilik ve tamamlayıcı bir anlam katılır. Çal/Süller ve Çivril'de bu yönde bir kıpırdanma var. Denizli de bunu başarabilir. Yanında Denizli Tavuğu olmayan Horoza Tam milli denmez. Denizli horozunun Adı Çal Garası horozunun tadı…diyelim. Anlayan anlar.   Bu vesile ile Denizli ilçelerinde Tavukçuluk sektörünün gelişmesi dileğiyle...
Ekleme Tarihi: 20 Aralık 2023 - Çarşamba

Denizli Horozu Evet Ama Yetmez!

Horozun olduğu yerde tavuk olur diyeceğim ama Denizli ili ve ilçelerinde tavukçuluk horoza verilen değer kadar değil.

Milli ve yerli ırkların geliştirilmesi için Atatürk tarafından kurulan Atatürk Orman Çiftliği şuan bu görevi çok fazla yerine getiremiyor.

İngilizce'de hindi "turkey", yani "Türk kuşu" demektir. Türkçe'de hindi "hindi"  demektir.

Beç tavuğu olarak bilinen ve önemli bir protein kaynağı olan ve Tarihi Osmanlı'ya kadar dayana bu ihraç kümes hayvanının ismini çok az kişi bilir. Resmini bile görmemiştir.

Endonezya tavuğu adı verilen yumurtası dahil her organı siyah olan ve ithal edilen tavuk ve horozun, Horozkent olan Denizli 'de yerli ırklarla melezlenerek yerel şartlara uyum sağlayan Milli ve yerli yeni bir genetik tür oluşturma projesi gündemde bile değil.

Milli ve yerli olmak gök kuşağı renklerine boyanan LGBT Horoz heykelini Denizli meydanına dikmek olmasa gerek.

Milli ve Yerli Denizli horozunun kanına kan katmak ve yanına eş Milli ve Yerli değerlerini üretebilmekten geçiyor.

Yani hem özde hem sözde.

Denizli ilçelerinde Denizli kümes hayvancılığı genetik yeni Milli ırk projelerine destek vermek; Denizli’nin pilot ilçelerini yerel ölçekte birer  "Denizli Mudurnusu"  yapabilmekten geçer.

Osmanlı döneminde tavuk yetiştiricilerinin en çok tercih ettiği İspençin yerli ırk olarak tescillenmesi için 3 yıl süren akademik çalışmalar tamamlanırken; Sultan tavuğu Milli ırk olarak tescil edilirken, Denizli Tavuk cinsinin veya ikinci yeni bir Denizli horoz ırkının da geliştirilmesi de pekala mümkün.

Böylelikle Denizli horozunun Milliliğine sembolik anlamdan öte  Millilik ve tamamlayıcı bir anlam katılır.

Çal/Süller ve Çivril'de bu yönde bir kıpırdanma var.

Denizli de bunu başarabilir.

Yanında Denizli Tavuğu olmayan Horoza Tam milli denmez.

Denizli horozunun Adı

Çal Garası horozunun tadı…diyelim.

Anlayan anlar.

 

Bu vesile ile Denizli ilçelerinde Tavukçuluk sektörünün gelişmesi dileğiyle...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Mustafa ocakcı
(21.12.2023 00:08 - #286)
Her Denizli'nin okuması gereken bir yazı. Demek ki ; Keramet Horoz da değilmiş
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.