TAHİR ÇALGÜNER
Köşe Yazarı
TAHİR ÇALGÜNER
 

Süller Mahallesinde Kentsel yenileme -Soylulaştırma Sosyal dönüşüm projesi başlatılmalıdır

Süller Denizli'nin Varoşu mu? Kasabaların Mahalleye dönüşmesi varoşlaşmayı ve yozlaşmayı artırıyor. Büyükşehir statüsü; Varoşlar Büyükşehir belediyesi alanı içindeki beldeleri varoşlaştırıyor. Çöküntü bölgeleri oluşuyor. Denizli Süller mahallesindeki bazı evleri mesken tutan uyuşturucu müptelası zirzoplar çetesine karşı önlem alınmazsa;  Kasabanın varoşlaşması ve kış nüfusunun daha da azalması tehlikesi var. Kadim Süller yerleşmesinin Muhtarlıktan Belediye statüsüne geçmesi gerekir" dedi. Tarihsel olarak "Şehr-i Çal" denilen alt bölge merkezinden çıkan Çivril ilçesinin şu anki Çal Merkezi -Baklan ve Bekilli gibi ilçeleri içinden doğurduğunu bu bölünme sonrasında bu alt bölgenin Denizli Büyük şehir yönetimine bağlanması ise; bölgenin gelişmesi üzerinde dolaylı negatif olumsuzlukları da beraberinde getirmektedir. Bu süreç hemşehrilik ve kentlilik aidiyat duyguları üzerinde de bir anamoli yaratmaktadır. Çal ilçesinin gerilemeye uğramasının temel göstergesi de Süller Mahallesinde kendini gösteriyor. NE YAPILMASI GEREKİR? " Oraya buraya boş bulunan arsaya ucuz kredili toplu konut yapıp insanları TOKİ beton kalıplarına hapsedeceğimize; Kentten köye dönüş projesi altında öneri bir sosyo-ekonomik teşvik projesi ile Kadim yerleşmelerde, Denizli’ye göç etmiş olan ata yadigarı genç kuşak temsilcilerine, Öncelikle Süller’de bireysel ve yerinde kalıcı iskan imkanları yaratmak en güzel TOKİ projesinden daha estetik ve sosyal olan ve hatta milli ve yerli neslin bekası ve asaletinin de tescilidir. Kentsel ve toplumsal dönüşümü için Süller kasabasının;  Kentsel Yenileme ve "Soylulaştırma" projesi kapsamına alınması milli bir sorumluluktur. *Süller Konut Projesi (Kendi evini kendin yap Pilot projesi) Kendi evini kendin yenile Projesi * Denizli 'de yaşayan Süllerli hemşehrilerimizin Süller'de kendi imkanlarıyla konut yapmak isteyenlerine,  Belediye 1/1000 ölçekli güncel uygulama planında yer göstermelidir. Bu bağlamda; Belediye ve Toplu konut iradesi 3 katı geçmeyecek toplu bir yerleşim planı çerçevesinde yerel mimari dokuya uygun tip konutların yapılması için gereken (doğal gaz) altyapı teşvik ve finansal yardım yapılmalıdır. Mevcut binaların bakım ve onarımı da bu kapsamda değerlendirilmelidir.
Ekleme Tarihi: 06 Ocak 2024 - Cumartesi

Süller Mahallesinde Kentsel yenileme -Soylulaştırma Sosyal dönüşüm projesi başlatılmalıdır

Süller Denizli'nin Varoşu mu?

Kasabaların Mahalleye dönüşmesi varoşlaşmayı ve yozlaşmayı artırıyor.

Büyükşehir statüsü; Varoşlar Büyükşehir belediyesi alanı içindeki beldeleri varoşlaştırıyor. Çöküntü bölgeleri oluşuyor.

Denizli Süller mahallesindeki bazı evleri mesken tutan uyuşturucu müptelası zirzoplar çetesine karşı önlem alınmazsa;  Kasabanın varoşlaşması ve kış nüfusunun daha da azalması tehlikesi var.

Kadim Süller yerleşmesinin Muhtarlıktan Belediye statüsüne geçmesi gerekir" dedi.

Tarihsel olarak "Şehr-i Çal" denilen alt bölge merkezinden çıkan Çivril ilçesinin şu anki Çal Merkezi -Baklan ve Bekilli gibi ilçeleri içinden doğurduğunu bu bölünme sonrasında bu alt bölgenin Denizli Büyük şehir yönetimine bağlanması ise; bölgenin gelişmesi üzerinde dolaylı negatif olumsuzlukları da beraberinde getirmektedir.

Bu süreç hemşehrilik ve kentlilik aidiyat duyguları üzerinde de bir anamoli yaratmaktadır.

Çal ilçesinin gerilemeye uğramasının temel göstergesi de Süller Mahallesinde kendini gösteriyor.

NE YAPILMASI GEREKİR?

" Oraya buraya boş bulunan arsaya ucuz kredili toplu konut yapıp insanları TOKİ beton kalıplarına hapsedeceğimize;

Kentten köye dönüş projesi altında öneri bir sosyo-ekonomik teşvik projesi ile Kadim yerleşmelerde, Denizli’ye göç etmiş olan ata yadigarı genç kuşak temsilcilerine, Öncelikle Süller’de bireysel ve yerinde kalıcı iskan imkanları yaratmak en güzel TOKİ projesinden daha estetik ve sosyal olan ve hatta milli ve yerli neslin bekası ve asaletinin de tescilidir.

Kentsel ve toplumsal dönüşümü için Süller kasabasının;  Kentsel Yenileme ve "Soylulaştırma" projesi kapsamına alınması milli bir sorumluluktur.

*Süller Konut Projesi (Kendi evini kendin yap Pilot projesi) Kendi evini kendin yenile Projesi *

Denizli 'de yaşayan Süllerli hemşehrilerimizin Süller'de kendi imkanlarıyla konut yapmak isteyenlerine,  Belediye 1/1000 ölçekli güncel uygulama planında yer göstermelidir.

Bu bağlamda; Belediye ve Toplu konut iradesi 3 katı geçmeyecek toplu bir yerleşim planı çerçevesinde yerel mimari dokuya uygun tip konutların yapılması için gereken (doğal gaz) altyapı teşvik ve finansal yardım yapılmalıdır. Mevcut binaların bakım ve onarımı da bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Murat Türksoy
(06.01.2024 22:59 - #294)
Aynen
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.