MERVE NUR KURBAN - PSİKOLOJİK DANIŞMAN
Köşe Yazarı
MERVE NUR KURBAN - PSİKOLOJİK DANIŞMAN
 

MÜKEMMEL OLMASA DA OLUR

Mükemmeliyetçilik, hayatta sıfır hata prensibi ile davranıp zaman zaman başkalarına da müdahale etmek. Yapılan işi ya muhteşem yapmak ya da hiç yapmamak şeklinde açıklanabilir. Küçük hatalara veya başarısızlıklara tahammül edememek, başardıklarına değil de başaramadıklarına takılı kalmak, her şeyi en iyi, en kusursuz yapmak için doğru zamanı bekleyip işe başlayamamak veya bitirememek.  Gerçekleşmesi zor ve aşırı yüksek hedefler koyup hedefe ulaşmada kaygılanıp, olumsuz düşünce ve inançlarla kendi kendini sabote etmek. Mükemmellik arayışı kişinin kendine göre olabileceği gibi sosyal hayatta mükemmellik arayışı da olabilir. Hatta her ikisi de yüksek derecede görülebilmektedir. Bu özelliklere sahip bireyler için yemekten, uykudan ve sosyal hayattan feragat etmek çok normaldir ve herkes böyle yapmalı diye düşünürler. Tüm bunların kaynağında; Başarılı olmak için her şeyi mükemmel yapmak düşüncesi ve inancı yatmaktadır. Ancak bunu kanıtlayan bir durum yoktur. Tam tersi doğru zamanı beklemek için ertelemek, fazla detaylara inmek gibi olasılıklardan dolayı başarısızlık ihtimali artmaktadır. Yapılan her işi eksiksiz, tam, en iyisi olsun diye düşünüldüğünde bir yük haline gelmektedir. Bu durum da kaygı, stres, depresyon gibi ciddi psikolojik sıkıntılara eğilimi arttırmaktadır. Sevilme, kabul edilme, onay, beğeni, takdir kazanma isteği vardır. Çocuklukta ebeveynler veya bakım verenler tarafından hata yapmanın ve başarısız olmanın kötü bir şey olduğu, ancak hatasız ve en doğrusunu yapınca beğeni ve onay alındıysa böyle olması çok normaldir. Sağlıklı olan başarma isteğine olan azimdir. Mükemmel olmak için tükenmek değildir. Azim ve başarı odaklı olmak ulaşılabilir hedefler belirleyip aynı zamanda her insanın iyi, orta, zayıf  olduğu konuların olduğunu unutmamaktır.  Yeteri kadar iyi bakış açısı ile yaklaşabilmektir. Mükemmeliyetçilik nasıl bırakılır? Bu durumun artı eksi taraflarına bakıp bir listeleme yapmak ve negatif taraflarını fark etmek. Hedefleri tekrar gözden geçirip, tarafsızca değerlendirip gerçekçi olmadığını görmek. Mükemmelin altında olduğu zaman da onay gördüğünü anlamak. -meli  -malı diye düşünmek yerine diğer olasılıkları da keşfedebilmek. Detaylarda boğulmamak ve en doğru zamanı beklememek için zaman süreleri koymak. Mükemmellik algısı; gerçek dışı, ulaşmanın pek mümkün olmadığı bir varış noktasıdır. Sürekli yükselen bir çıtaya ulaşmak için tırmanmak gibi yol ve yolculuktan keyif almayıp sadece varış noktasına odaklanmaktır. Bu durumları yaşayıp, baş edemiyor ve işin içinden çıkamıyorsanız destek alabilirsiniz.
Ekleme Tarihi: 11 Ocak 2022 - Salı

MÜKEMMEL OLMASA DA OLUR

Mükemmeliyetçilik, hayatta sıfır hata prensibi ile davranıp zaman zaman başkalarına da müdahale etmek. Yapılan işi ya muhteşem yapmak ya da hiç yapmamak şeklinde açıklanabilir.

Küçük hatalara veya başarısızlıklara tahammül edememek, başardıklarına değil de başaramadıklarına takılı kalmak, her şeyi en iyi, en kusursuz yapmak için doğru zamanı bekleyip işe başlayamamak veya bitirememek.  Gerçekleşmesi zor ve aşırı yüksek hedefler koyup hedefe ulaşmada kaygılanıp, olumsuz düşünce ve inançlarla kendi kendini sabote etmek.

Mükemmellik arayışı kişinin kendine göre olabileceği gibi sosyal hayatta mükemmellik arayışı da olabilir. Hatta her ikisi de yüksek derecede görülebilmektedir.

Bu özelliklere sahip bireyler için yemekten, uykudan ve sosyal hayattan feragat etmek çok normaldir ve herkes böyle yapmalı diye düşünürler.

Tüm bunların kaynağında;

Başarılı olmak için her şeyi mükemmel yapmak düşüncesi ve inancı yatmaktadır. Ancak bunu kanıtlayan bir durum yoktur. Tam tersi doğru zamanı beklemek için ertelemek, fazla detaylara inmek gibi olasılıklardan dolayı başarısızlık ihtimali artmaktadır.

Yapılan her işi eksiksiz, tam, en iyisi olsun diye düşünüldüğünde bir yük haline gelmektedir. Bu durum da kaygı, stres, depresyon gibi ciddi psikolojik sıkıntılara eğilimi arttırmaktadır.

Sevilme, kabul edilme, onay, beğeni, takdir kazanma isteği vardır.

Çocuklukta ebeveynler veya bakım verenler tarafından hata yapmanın ve başarısız olmanın kötü bir şey olduğu, ancak hatasız ve en doğrusunu yapınca beğeni ve onay alındıysa böyle olması çok normaldir.

Sağlıklı olan başarma isteğine olan azimdir. Mükemmel olmak için tükenmek değildir. Azim ve başarı odaklı olmak ulaşılabilir hedefler belirleyip aynı zamanda her insanın iyi, orta, zayıf  olduğu konuların olduğunu unutmamaktır.  Yeteri kadar iyi bakış açısı ile yaklaşabilmektir.

Mükemmeliyetçilik nasıl bırakılır?

Bu durumun artı eksi taraflarına bakıp bir listeleme yapmak ve negatif taraflarını fark etmek.

Hedefleri tekrar gözden geçirip, tarafsızca değerlendirip gerçekçi olmadığını görmek.

Mükemmelin altında olduğu zaman da onay gördüğünü anlamak.

-meli  -malı diye düşünmek yerine diğer olasılıkları da keşfedebilmek.

Detaylarda boğulmamak ve en doğru zamanı beklememek için zaman süreleri koymak.

Mükemmellik algısı; gerçek dışı, ulaşmanın pek mümkün olmadığı bir varış noktasıdır. Sürekli yükselen bir çıtaya ulaşmak için tırmanmak gibi yol ve yolculuktan keyif almayıp sadece varış noktasına odaklanmaktır.

Bu durumları yaşayıp, baş edemiyor ve işin içinden çıkamıyorsanız destek alabilirsiniz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Zeki Kurban
(11.01.2022 18:04 - #148)
Rehberlik eden yeni ufuklar açan önceki yazıların gibi bu yazı içinde tebrik ediyor uzun yıllar devamını Rabbimden diliyorum.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.