MERVE NUR KURBAN - PSİKOLOJİK DANIŞMAN
Köşe Yazarı
MERVE NUR KURBAN - PSİKOLOJİK DANIŞMAN
 

Oyun Çocuğun Aynasıdır

Oyun terapisi tarihte ilk kez 1903 yılında Freud’un kendi çocuğuna psikoterapi uygulaması ile başlar. Daha sonra yıllar içinde birçok psikoterapist tarafından eklemeler yapılarak günümüzün önemli terapi türleri içerisinde yer alır. Çocuklar duygularını oyuncaklar üzerinden ifade ederler. Oyun terapisinde oyuncaklar çocuğun kelimeleri, oyundaki aktivitesi de çocuğun dilidir. Çocuğunun duygu ve düşüncelerini anlamanın en iyi yolu oyundur. Oyun, çocuklara iç dünyalarını yansıtma imkanı verir. Oyun ile birlikte çocukların içsel dünyalarını anlayıp, zorlandıkları kısımları görüp ileriki yaşamlarına bu problemleri taşımamaları için ve sağlıklı bir ruh haline sahip olmaları için onlara yardım edebiliriz. Oyun anne karnında başlayıp, değişerek ömür boyu devam eder. Oyun, çocuğun hayatının bütünüdür ve temel hakkıdır. Gerçek hayata hazırlayan bir provadır. Araştırmalar çocukken oyun oynayan bireylerin ileri ki yaşamlarında, meslek hayatlarında daha başarılı olduklarını göstermektedir. Oyun terapisinde, çocuklar problemlerle nasıl baş edeceklerini ve nasıl uyum sağlama becerisi geliştireceklerini öğrenirler. Duygusal ve bilişsel becerileri gelişir. Oyunun zeka gelişimi, sosyalleşme, ahlak kurallarını edinme üzerinde olumlu etkisi vardır. Oyun terapisinde, terapist ile çocuk bir takımdır. Çocuk, taraf tutulmadan her şekilde kabul edildiğini hisseder. Hangi çocuklar oyun terapisinden yararlanır? 3-13 yaş aralığında, terapötik ilişki kurulabilen, temel düzey oyun oynama becerisine sahip çocuklar yararlanabilmektedir. Oyun içindeki her ilişki beyinde yeni bir snaptik bağlantı oluşturur. Oyun terapisinde; çocukla olumlu ilişki kurulur, çocuk olduğu gibi kabul edilir, duyguları yansıtılır, çocuğun gideceği yolu bulmasına izin verilir ve çocuğun biricikliğine vurgu yapılır. Oyun terapisinde; çocuğun büyüme ve gelişme aşamalarında ortaya çıkan engellerin aşılması, ortadan kaldırılması hedeflenir. Gerçek hayatta kontrol edilmesi zor olan durumların; oyun terapisinde, terapist kontrolünde yaşanması da bir avantajdır.   Çocukların oyunu oyun değil, onların en gerçek uğraşıdır. - Montaigne Oyun terapisi ile duygusal ve davranışsal problemler yaşayan 3-13 yaş aralığındaki çocukların iç dünyasını anlamayı ve yaşadığı içsel çatışmalar ile başa çıkması, çözümler üretmesi hedeflenir. ‘’Büyükler için psikoterapi neyse çocuklar için de oyun terapisi odur. Oyuncaklar sadece araçtır.’’
Ekleme Tarihi: 06 Şubat 2023 - Pazartesi

Oyun Çocuğun Aynasıdır

Oyun terapisi tarihte ilk kez 1903 yılında Freud’un kendi çocuğuna psikoterapi uygulaması ile başlar. Daha sonra yıllar içinde birçok psikoterapist tarafından eklemeler yapılarak günümüzün önemli terapi türleri içerisinde yer alır.

Çocuklar duygularını oyuncaklar üzerinden ifade ederler.

Oyun terapisinde oyuncaklar çocuğun kelimeleri, oyundaki aktivitesi de çocuğun dilidir.

Çocuğunun duygu ve düşüncelerini anlamanın en iyi yolu oyundur. Oyun, çocuklara iç dünyalarını yansıtma imkanı verir. Oyun ile birlikte çocukların içsel dünyalarını anlayıp, zorlandıkları kısımları görüp ileriki yaşamlarına bu problemleri taşımamaları için ve sağlıklı bir ruh haline sahip olmaları için onlara yardım edebiliriz.

Oyun anne karnında başlayıp, değişerek ömür boyu devam eder.

Oyun, çocuğun hayatının bütünüdür ve temel hakkıdır.

Gerçek hayata hazırlayan bir provadır. Araştırmalar çocukken oyun oynayan bireylerin ileri ki yaşamlarında, meslek hayatlarında daha başarılı olduklarını göstermektedir.

Oyun terapisinde, çocuklar problemlerle nasıl baş edeceklerini ve nasıl uyum sağlama becerisi geliştireceklerini öğrenirler. Duygusal ve bilişsel becerileri gelişir.

Oyunun zeka gelişimi, sosyalleşme, ahlak kurallarını edinme üzerinde olumlu etkisi vardır.

Oyun terapisinde, terapist ile çocuk bir takımdır. Çocuk, taraf tutulmadan her şekilde kabul edildiğini hisseder.

Hangi çocuklar oyun terapisinden yararlanır?

3-13 yaş aralığında, terapötik ilişki kurulabilen, temel düzey oyun oynama becerisine sahip çocuklar yararlanabilmektedir.

Oyun içindeki her ilişki beyinde yeni bir snaptik bağlantı oluşturur.

Oyun terapisinde; çocukla olumlu ilişki kurulur, çocuk olduğu gibi kabul edilir, duyguları yansıtılır, çocuğun gideceği yolu bulmasına izin verilir ve çocuğun biricikliğine vurgu yapılır.

Oyun terapisinde; çocuğun büyüme ve gelişme aşamalarında ortaya çıkan engellerin aşılması, ortadan kaldırılması hedeflenir.

Gerçek hayatta kontrol edilmesi zor olan durumların; oyun terapisinde, terapist kontrolünde yaşanması da bir avantajdır.  

Çocukların oyunu oyun değil, onların en gerçek uğraşıdır. - Montaigne

Oyun terapisi ile duygusal ve davranışsal problemler yaşayan 3-13 yaş aralığındaki çocukların iç dünyasını anlamayı ve yaşadığı içsel çatışmalar ile başa çıkması, çözümler üretmesi hedeflenir.

‘’Büyükler için psikoterapi neyse çocuklar için de oyun terapisi odur. Oyuncaklar sadece araçtır.’’

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve denizli20haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.